Companii

Coface: Peste o treime din companiile de comerţ au fost afectate de scăderea veniturilor în 2016, iar 49% au risc de insolvenţă peste medie şi mare

Coface: Peste o treime din companiile de comerţ au fost...

Autor: Roxana Rosu

03.05.2018, 16:37 198

Peste o treime din companiile de comerţ cu ridicata nespecializat de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat o scădere a veniturilor, iar 49% un risc de insolvenţă peste medie şi mare, în condiţiile în care durata medie de plată a datoriilor pe termen scurt a fost în creştere, la 76 de zile, potrivit unui studiu realizat de Coface în baza datelor financiare din 2016.

Astfel, 42% dintre firmele din sector au avut o scădere a rezultatului net, în condiţiile în care aproape o treime (29%) nu obţin profit din activitatea de bază. În acelaşi timp, 40% dintre companiile din sector au un risc de insolvenţă peste medie şi 9% un risc mare.

Studiul arată şi că durata medie de plată a datoriilor pe termen scurt a fost de 76 de zile, în uşoară creştere faţă de anul anterior, respectiv 74 de zile, în timp ce durata medie de colectare a creanţelor în sectorul analizat s-a redus la 33 de zile în 2016, faţă de 67 de zile, în 2014.

În concluzie, autonomia financiară a companiilor din acest sector este dependentă de încasarea creanţelor, cu atât mai mult cu cât ciclul de conversie a banilor rămâne negativ, cu un nivel de -9 zile în 2016. Valoarea negativă este dată de o durată de rotaţie a stocurilor mică, în comparaţie cu alte sectoare şi de o durată medie de încasare a creanţelor în scădere, ceea ce confirmă apelul la creditul comercial primit din partea furnizorilor.

„Orizontul de finanţare rămâne cu precădere unul pe termen scurt, 85% din total datorii fiind  curente, procentaj în creştere, în condiţiile în care peste jumătate dintre jucătorii din piaţă au un grad de îndatorare ce depăşeşte 80%. Mai mult, 54% din companiile din acest sector îşi plătesc datoriile mai târziu decât le-ar permite ciclul operaţional, ceea ce crează premisele unui dezechilibru financiar”, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Senior Financial Analyst, Coface România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO