Companii

COFACE: Zona de Vest a tarii inregistreaza cele mai putine falimente

COFACE: Zona de Vest a tarii inregistreaza cele mai putine falimente

Click pentru imaginea marita

19.03.2007, 23:01 15

Numarul de firme care au deschis procedura de faliment sau reorganizare judiciara este cel mai redus in vestul tarii, care concentreaza doar 9% dintre cazurile de insolventa deschise in ultimii 17 ani, arata un studiu al COFACE, companie specializata in managementul riscului.
Astfel, regiunea de vest a inregistrat de doua ori mai putine cazuri de faliment decat Bucurestiul, adica 914 fata de 1.931. Totusi, judetul cu cele mai putine cazuri de faliment este Calarasiul, cu doar 41 de cazuri, adica mai putin de 0,4% dintre cele 10.431 raportate pana acum. In schimb, Bucurestiul este urmat de Bihor (5,5%), Brasov (4,95%) si Galati (4,1%).
Studiul a luat in considerare companiile aflate in faliment, cele in reorganizare judiciara si firmele pentru care procedura de faliment
s-a finalizat, indiferent de anul deschiderii procedurii. Astfel, studiul grupeaza 4.604 firme cu procedura de faliment deschisa, 1.625 in reorganizare judiciara, 3.710 care si-au inchis procedura de reorganizare si faliment si 492 care si-au inchis procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active.
Cel mai vechi faliment aflat inca in statistici este un caz din 1990, fiind urmat de unul din 1993. Cele mai multe proceduri de insolventa au fost declarate in ultimii 2 ani, cand s-au intamplat aproape doua treimi din cazurile cuprinse in studiul COFACE.
Domeniul cel mai periculos din punctul de vedere al falimentelor este comertul, urmat de agricultura, industria alimentara si constructii. In afara agriculturii, toate celelalte sunt domenii cu rate inalte de crestere, numarandu-se printre cele mai dinamice zone ale economiei in decursul ultimilor doi ani.
Constructiile, de exemplu, au crescut cu aproape 20% in termeni reali (peste rata inflatiei) in ultimul an, marcand cel mai ridicat ritm de majorare dintre ramurile economiei. In acelasi timp, comertul cu amanuntul a crescut cu aproape 25%, fiind de asemenea domeniul cu cele mai multe angajari din ultimul an.
In tot anul 2006, circa 50.000 de salariati
s-au angajat in firme de comert, numarul de lucratori din acest domeniu majorandu-se cu aproape 8%.
Regimul juridic al falimentului si reorganizarii judiciare s-a imbunatatit anul trecut in Romania, prin aparitia legii insolventei 85/2006, aceasta fiind aliniata normelor europene, mai arata studiul. Noua lege este favorabila creditorilor si le protejeaza interesele acestora in relatia cu debitorii, in cazul situatiei de insolventa.
"Numarul companiilor romanesti aflate in procedura de faliment la sfarsitul lui 2006 a crescut cu un previzibil procent de 45% fata de 2005. Aceasta se datoreaza in special efectelor pozitive induse de noua lege a insolventei promulgata in iulie 2006, dar si efectelor colaterale produse de investitiile semnificative in domeniul marilor retaileri", spune Cristian Ionescu, director general al COFACE Romania.
Cu alte cuvinte, Ionescu spune ca venirea si extinderea marilor lanturi de retail a scos de pe piata magazinele de mai mici dimensiuni.
De altfel, retailul a luat fata comertului en-gros si distributiei ca numar de falimente abia in 2006, anul in care retailerii si-au extins la maxim reteaua. Pana in 2005, comertul en-gross era pe primul loc in topul domeniilor cu cele mai multe proceduri de faliment.
"In 2007 ma astept ca numarul companiilor romanesti care vor intra in faliment va continua in acelasi ritm rapid de 50% pe an, avand ca principala cauza noua legislatie armonizata cu cea a UE, care va face victime in randul societatilor mici, cu un management si o situatie financiara precare", a mai spus Cristian Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO