Companii

Cofondatorul La Fantana a incasat circa 3 mil. euro pe 7% din actiuni

Cofondatorul La Fantana a incasat circa 3 mil. euro pe 7% din actiuni

Cristian Amza, cofondatorul La Fantana

17.05.2007, 19:24 145

Compania La Fantana, cu vanzari previzionate de 18 mil. euro pentru acest an, isi va tripla afacerile in urmatorii 3-4 ani, potrivit lui Cristian Amza, co-fondatorul La Fantana, actionar minoritar si director general al companiei.
Amza a vandut 7% din actiunile La Fantana fondului de investitii Innova Capital, care a preluat in acelasi timp si pachetul majoritar de 85% detinut de Oresa Ventures, intr-o tranzactie de peste 35 mil. euro, anuntata oficial ieri.
Amza spune ca nu intentioneaza sa vanda ulterior restul de 8%, cat detine in prezent din companie. "Ce motiv as avea sa ies dintr-un business atat de profitabil, cu o rata a profitului operational de 30%, in crestere?", argumenteaza el. Amza a primit de la Innova Capital aproximativ 3 mil. euro, potrivit estimarilor ZF, insa spune ca nu va demara alte afaceri, pentru a-si putea pastra focusul pe dezvoltarea La Fantana in urmatorii ani.
Fondul de investitii Innova Capital, cu sediul central in Varsovia (Polonia), a anuntat planuri de extindere a operatiunilor La Fantana prin achizitiile unor jucatori puternici pe piete din regiune, precum Ucraina, Ungaria sau Bulgaria. Compania ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti pana la finele anului urmator, conform planurilor anuntate de Innova Capital.
"Orice dezvoltare organica o putem finanta din capitaluri proprii, pentru ca generam suficienta lichiditate. Viitoarele achizitii vor fi finantate din capitaluri proprii si imprumuturi bancare, pentru ca marjele solide de profitabilitate ne fac un client atractiv pentru banci", afirma Amza.
Fondul suedez de investitii Oresa Ventures a intrat in afacerea La Fantana alaturi de Cristian Amza, printr-o investitie initiala de 3 mil. euro intr-o facilitate de imbuteliere in zona Capitalei, in anul 2001. Anul trecut compania a investit 3,5 mil. euro in doua facilitati noi de productie in judetul Sibiu si in Serbia. Liniile noi au dus capacitatea de productie La Fantana la peste 14,4 mil. litri pe luna.
Vanzarile companiei pe piata locala au ajuns la aproximativ 12 mil. euro anul trecut, rata profitului inregistrata in aceasta perioada fiind de 9%. Pe piata din Serbia, pe care a intrat in 2004 printr-un proiect greenfiled, compania a ajuns la o cota de 60%.
"Pe pietele pe care le vizam vom merge prin achizitiile unor jucatori pozitionati pe primul sau al doilea loc pe segmentul apelor naturale in sistem watercooler", explica Amza.
"Am avut multi ofertanti pentru La Fantana care au venit pe rand, atat investitori financiari, cat si strategici. Ne-am fi asteptat sa castige un investitor strategic, insa marja mare de castig si potentialul de dezvoltare al afacerii au fost foarte atractive pentru investitorii financiari, care au oferit o suma mai mare. In faza finala a discutiilor au ramas doi investitori financiari", a afirmat Cornel Marian, investment director la Oresa Ventures. Cu cateva ore inainte de finalizarea vanzarii La Fantana, Oresa a achizitionat o companie din domeniul serviciilor pentru cateva milioane de euro.

Achizitiile continua

Oresa mai are 100 mil. euro pentru achizitii
Oresa negociaza in prezent achizitia unei companii pentru aproximativ 40 mil. euro, care ar putea fi cea mai mare investitie a fondului in Romania. Oresa si-a planificat pentru urmatorii trei ani pana la 100 mil. euro pentru cumpararea unor companii romanesti.
Innova Capital vizeaza achizitii in servicii IT
Fondul de investitii Innova Capital a avut participatii la operatorul de telefonie mobila MobilRom. Printre investitorii Innova Capital se numara si Merrill Lynch. 50% dintre investitorii Innova Capital sunt de origine americana, restul fiind europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO