Companii

Colliers: miliarde de euro asteapta sa intre pe piata imobiliara

14.10.2005, 17:34 24

Dinamica pietei imobiliare locale si randamentele ridicate atrag atentia tot mai multor fonduri de investitii imobiliare, care sunt dispuse sa investeasca miliarde de euro, apreciaza Bogdan Georgescu, Managing Partner al biroului local al companiei imobiliare Colliers International.

"In urma cu doi-trei ani primeam o data la doua-trei luni o solicitare din partea unui fond de investitii interesat de piata romaneasca. Intre timp numarul fondurilor interesate de Romania a crescut, astfel ca avem zilnic cereri noi", adauga Georgescu.

El spune ca randamentele ridicate si cererea inca nesaturata de proiecte de calitate fac piata locala mult mai atractiva decat cele din regiune.

"Cred ca sunt cel putin o suta de fonduri interesate de piata romaneasca, insa la momentul de fata nu prea sunt foarte multe proiecte de cumparat", explica Georgescu.

Cu toate acestea, fondurile de investitii imobiliare au fost protagonistele celor mai importante tranzactii realizate pe piata locala in ultimii ani.

Numai de la inceputul acestui an fondul austriac Immofinanz a cumparat trei imobile de birouri din Capitala pentru care a platit aproximativ 70 de milioane de euro.

Colliers a fost implicata in toate aceste tranzactii ca si consultant, adauga Georgescu, ceea ce s-a resimtit in rezultatele financiare ale companiei.

Biroul local al Colliers International a anuntat pentru primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de

11 milioane de lei (peste 3 mil. euro). Valoarea este comparabila cu cea realizata de companie la nivelul intregului an precedent si urmeaza sa creasca puternic pana la sfarsitul acestui an.

"In acest domeniu, ultimele luni ale anului au o pondere foarte mare in activitate. Pentru exemplu, luna decembrie contribuie pentru birourile Colliers din Europa de Vest cu aproximativ 35-40% la cifra de afaceri anuala. In Romania ponderea este ceva mai mica, dar decembrie ramane cea mai buna luna. In aceste conditii vom atinge probabil 7 milioane de dolari (5,5 milioane de euro - n. red.)", adauga Georgescu.

Birourile reprezinta unul dintre segmentele in care compania are o buna reprezentare pe piata, spune Georgescu.

"Avem peste 90% dintre tranzactiile de inchiriere derulate pe segmentul birourilor clasa A in acest an", adauga oficialul Colliers, compania inchiriind deja in totalitate imobile precum Bucharest Business Park sau America House.

In plus, departamentul de evaluari reprezinta un segment important in afacerile Colliers, compania avand in portofoliu astfel de activitati pentru active cu o valoare de peste un miliard de euro, cum ar fi CEC sau Esplanada.

Colliers este una dintre cele mai importante companii imobiliare, avand 238 de birouri in 51 de tari. Principalii concurenti ai Colliers pe piata romaneasca sunt filiale locale ale unor companii internationale precum DTZ Echinox, CB Richard Ellis sau companii dezvoltate de antreprenori locali precum Eurisko, Regatta sau Euroest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO