Companii

Companii cu afaceri de peste 10 miliarde de euro si-au schimbat executivii de la inceputul acestui an

Companii cu afaceri de peste 10 miliarde de euro si-au schimbat executivii de la inceputul acestui an
27.05.2009, 00:00 66

Cifra de afaceri cumulata a organizatiilor care si-au schimbat seful este de 10,5 miliarde de euro, adica 8% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei estimat pentru acest an la 125 de miliarde de euro de Comisia Nationala de Prognoza.

Patru din executivii care au plecat de la inceputul acestui an controlau afaceri de un miliard sau peste un miliard de euro si care cumulat ajung la aproape 4,5 mld. euro.
Una dintre cele mai spectaculoase schimbari la nivel de management a fost plecarea Ancai Ioan de la conducerea celui mai mare holding local, Tiriac Holding, confirmata la inceputul acestui an, in locul careia Ion Tiriac a numit un executiv cu experienta pe pietele internationale afectate de criza, Petru Vaduva, 48 de ani.
Richard Moat, 54 de ani, CEO-ul Orange, cel mai mare jucator de telefonie mobila de pe piata, a parasit Romania pentru a prelua o functie in cadrul diviziei de telefonie mobila T-Mobile in Marea Britanie, dupa un mandat local de aproape patru ani.
Nemtii de la Metro au anuntat recent numirea lui Dusan Wilms la conducerea retelei Metro Cash & Carry, cel mai mare jucator din comertul modern local, dupa ce in martie comunicau prelungirea mandatului lui Francois Oliver cu un an.
 
De ce pleaca executivii
Schimbarea sefului unei companii inseamna, in cele mai multe cazuri, si o schimbare de strategie de business.
"Actionarii pot sa realizeze ca au ajuns la un anumit nivel de dezvoltare, in care au nevoie de un altfel de manager. Daca pana acum ai avut un CEO care a gestionat foarte bine cresterea, este posibil ca o companie sa aiba nevoie de un manager de criza", spune Stelian Marian, managing director al Human Capital Solutions, companie specializata in consultanta in resurse umane.
Exista insa si situatii in care schimbarile de management nu sunt neaparat induse de companie, iar o schimbare de strategie poate sa nu coincida cu viziunea CEO-ului. "General managerul poate spune 'nu sunt de acord cu schimbarile' si alege sa plece din companie sau se poate ca executivul sa lupte pana nu mai poate si i se sugereaza sa plece", completeaza Mihaela Damian, managing partner al Stanton Chase, una dintre cele mai mari companii de executvie search de pe piata locala.
Parerile sunt impartite cand vine vorba de oportunitatea schimbarilor de management in perioade de declin economic, cum este cea din prezent, intrucat schimbarile de management pot destabiliza compania, daca tinem cont ca unui executiv ii ia intre 3 si 6 luni pana devine 100% operational, uneori chiar mai mult. "In astfel de momente, executivii din toate domeniile o iau de la capat, pentru ca nicio lectie din prezent nu a mai fost scrisa inainte altundeva", spune Damian.
Cu toate acestea, spune ea, actionarii nu isi mai permit in prezent sa aduca manageri din industrii foarte indepartate de cea a businessului pentru care recruteaza, de genul un fost manager din telecom recrutat pentru o companie din FMCG, tocmai pentru a evita timpii morti pe care ii implica familiarizarea unui astfel de manager cu domeniul respectiv.
 
Salarii de la 10.000 de euro in sus
Cele mai multe schimbari de CEO din ultimele luni au avut loc in companiile din industria bunurilor de larg consum (FMCG), unde sase manageri de top au plecat din companii. O alta industrie activa a fost cea de IT&C, cu cinci schimbari de top management, urmata de real estate si domeniul financiar.
Salariile executivilor de top care conduc businessuri de peste 50 mil. euro trec cu usurinta de 10.000 - 15.000 de euro net, insa bonusurile si beneficiile asociate salariilor fixe dubleaza uneori pachetele salariale. "Executivii care conduc afaceri de peste un miliard de euro au salarii nete de cel putin 20.000 de euro pe luna, iar un minim al venitului anual brut, care include si bonusurile, incepe de la 300.000 de euro. Pachetul final, unde sunt incluse si alte beneficii, este cu mult mai mare", spune Damian.
16 din cei 28 de executivi care au plecat din companii erau expati, insa majoritatea au fost inlocuiti tot cu manageri expatriati. Pe pozitia pe care a ocupat-o Richard Moat de la Orange Romania ar putea fi numit Thierry Millet, directorul executiv interimar, seful fabricii Nokia de la Jucu a fost inlocuit de un finlandez, in timp ce Edwin Botterman a predat stafeta unui olandez la Heineken, Jan Derck van Karnebeek.
"In perioada de dezvoltare din ultimii doi ani, actionarii au inceput sa dea mai mult credit managerilor romani, insa pe timp de criza tind sa se intoarca spre straini, pe principiul ca un om de-al lor are un mai mare control asupra businessului. Romanii nu prea au vazut criza, in timp ce, in general, strainii au fost mai expusi la situatii complexe de business", precizeaza Marian.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO