Companii

Companiile străine spun că investiţiile vor scădea în 2010, autorităţile mizează pe stagnare

23.07.2010, 18:46 31

Investiţiile străine directe atrase de România în acest an vorfi sub cele de anul trecut, datele din primele şase luni indicândîncă o recesiune, estimează reprezentanţii investitorilor străini,prognoză contrazisă de autorităţi, care mizează pe atragerea unuiflux cel puţin egal cu cel din 2009, informează Mediafax Business.

"Deşi pe plan internaţional există o uşoară revenire în 2010,situaţia economică din România nu a fost atât de favorabilă pentruinvestiţii. Estimările noastre sunt mai puţin optimiste. Nivelul deanul trecut nu va fi realizat. Deşi toate estimările arătau orevenire a creşterii economice, cele şase luni de până acumdovedesc că România este încă în recesiune şi cel mai probabil căpână la sfârşitul anului nu vom avea o creştere pozitivă, ci unanegativă, de 1-1,5%", a declarat, vineri, Doina Ciomag, secretarulexecutiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), la lansarearaportului mondial al investiţiilor 2010 realizat de UNCTAD.

Potrivit raportului UNCTAD prezentat vineri la Bucureşti deCentrul de Informare al Organizaţiei Naţiunilor Unite, România aatras anul trecut investiţii străine directe de 6,329 miliarde dedolari, cu 54% sub nivelul din 2008. Cu toate acestea, România aocupat poziţia secundă în grupul ţărilor nou intrate în UniuneaEuropeană, după Polonia, şi locul 15 dintre cele 27 state membreUE.

Pe de altă parte, reprezentanţii autorităţilor spun că Româniarămâne o destinaţie preferată de investitorii străini, oferind oserie de avantaje competitive.

"Trendul înregistat de la lună la lună de investiţiile străinepermite să spunem că putem atinge măcar valoarea din 2009. Ritmulde scădere s-a redus de la lună la lună, începând cu ianuarie", adeclarat Sorin Vasilescu, director pentru investiţii străine laCentrul Român pentru Comerţ şi Investiţii Străine, din cadrulMinisterului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO