Companii

Companiile vor plati toate datoriile bugetare intr-un cont unic, deschis la trezoreria statului

13.08.2007, 20:12 59

Firmele vor putea achita sumele datorate statului intr-un singur cont deschis la trezoreria statului, dar prin doua ordine de plata, separat pentru obligatiile la bugetul de stat si pentru celelalte obligatii fiscale, potrivit unui proiect de ordonanta privind reglementarea masurilor fiscale.
Prin proiectul de ordonata pentru modificarea Codului de Procedura Fiscala elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), se cere debitorilor sa efectueze plata impozitelor, contributiilor si a altor sume reprezentand creante fiscale, intr-un cont unic prin utilizarea unui ordin de plata catre trezoreria statului pentru toate obligatiile datorate bugetului de stat si a unui alt ordin de plata catre trezoreria statului pentru celelalte obligatii fiscale.
Plata altor obligatii fiscale decat cele prevazute in aceasta modificare a legii vor fi efectuate de catre debitori, distinct pe fiecare impozit, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat.
Distribuirea sumelor din contul unic se face de catre organul fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond, dupa caz, proportional cu obligatiile datorate, se mai arata in proiectul de ordonanta pentru modificarea Codului de Procedura Fiscala. In cazul in care suma platita nu acopera obligatiile fiscale datorate, distribuirea, in cadrul fiecarui buget sau fond, pe tip de impozit, contributie sau alta suma reprezentand creanta fiscala se face mai intai pentru impozitele cu retinere la sursa si apoi pentru celelalte obligatii fiscale, proportional cu obligatiile datorate. Metodologia de distribuire a sumelor platite in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.
De asemenea, proiectul de ordonanta stabileste posibilitatea organelor fiscale de a face publice cazurile de nerespectare a legislatiei financiar fiscale prin intermediul mass-media.


Datoriile bugetare cresc la firmele mici si scad la cele mari

Obligatiile bugetare restante au crescut in al doilea trimestru cu 1,43%, pana la 15,38 mld. lei (circa 5 mld. euro), pe fondul unei majorari cu 3,54% a debitelor inregistrate de firmele mici si diminuarii cu 3,22% a datoriilor contribuabililor mari.
Astfel, firmele mari inregistrau la sfarsitul lunii iunie datorii bugetare de 4,57 mld. lei din care 3,33 mld. lei reprezinta obligatii restante pentru care au fost acordate inlesniri la plata (72,83%), potrivit ANAF. Contribuabilii mari si-au redus, in perioada aprilie-iunie, cu 5,88% restantele de plata la bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii), la 2,44 mld.lei si cu 6,42% la sumele datorate la
bugetul asigurarilor de somaj, la 291 mil. lei. Creantele bugetului de stat la societatile mari insumeaza in prezent 1,6 mld. lei, in crestere cu 0,2 % fata de luna martie.
Firmele mici si mijlocii au cumulat, la finalul primului semestru, obligatii restante la bugetul general consolidat de 10,8 mld.lei, dintre care cele mai multe la bugetul de stat, 6,25 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO