Companii

Conducta Arad-Szeged este în funcţiune. Petrom deja importă gaze

25.08.2010, 23:49 49

Conducta Arad-Szeged, care are o lungime de circa 100 dekilometri şi despre care se discută de mai bine de 10 ani, a intratîn funcţiune luna trecută asigurând astfel co­nexiunea dintresistemul de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria şideci cu pieţele vest-europene. Prima companie care susţine că aducegaze prin această conductă este Petrom.
Gazoductul este în prezent singura alternativă pe care România oare la importul de gaze ruseşti, având deocamdată un singur sens decurgere al gazului: dinspre Ungaria spre piaţa locală, ulteriorurmând să existe şi posibilitatea exportului de gaze din România.Investiţia a fost realizată de către Transgaz, compania naţionalăde transport a gazelor, şi de către MOL, grup petrolier dinUngaria.
Anunţul oficial privind intrarea în funcţiune a conductei ar urmasă fie făcut luna viitoare, spun reprezentanţii Transgaz.
"S-au făcut probe tehnologice. Undeva în septembrie se va facedeschiderea oficială", au declarat reprezentanţii companiei, fără apreciza care sunt firmele care deja importă gaze prin Arad-Szeged."Oficial nu a intrat în funcţiune, dar neoficial conducta estefuncţională", spun surse din piaţă. Reprezentanţii FGSZ Natural GasTransmission Closed Company, compania de transport al gazelornaturale din Ungaria, membră a grupului petrolier MOL şi partenerulTransgaz în proiectul Arad-Szeged, confirmă la rândul său faptul căde la sfârşitul lunii trecute anumite cantităţi de gaze au circulatprin conductă.
"Chiar de la sfârşitul lunii iulie au fost transportate cantităţide probă prin conducta Arad-Szeged în concordanţă cu contractele învigoare", spun reprezentanţii FGSZ.
Potrivit Mediafax, una dintre companiile care aduc deja gaze prinArad - Szeged este Petrom, cea mai mare firmă locală care asigurăjumătate din producţia naţională de gaze naturale.
"OMV Petrom importă 10 milioane de metri cubi de gaze lunar", audeclarat reprezentanţii Petrom, precizând că importurile de gaze auînceput de luna aceasta.
În afară de Petrom, nemţii de la E.ON, GDF SUEZ Energy România şiMOL Energy Trade au rezervat capacitate pe partea română aconductei. Pe partea ungară a conductei au rezervat capacităţipentru exporturi spre România GDF SUEZ, MOL, E.ON şi EconGas

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO