Companii

Conducta de gaze Arad-Szeged, funcţională

Autor: Roxana Petrescu

14.10.2010, 23:05 61

Conducta Arad-Szeged, singurul proiect care sparge monopolul înceea ce priveşte alimentarea pieţei interne cu gaz rusesc, a fostdeschisă ieri oficial deşi importurile de gaze naturale au începutla sfârşitul lunii august, Petrom fiind prima companie care autilizat acest traseu.

Finalizarea acestui proiect care măsoară peste 100 de kilometrişi care a presupus o investiţie de circa 70 de milioane de euroeste de o importanţă majoră în contextul în care în ultimii 30 deani tot gazul de import necesar acoperirii consumului local a venitdin Rusia prin intermediul a două conducte ce tranzitează Ucrainaşi intră în ţară pe la Isaccea (judetul Tulcea) şi Medieşu Aurit(judeţul Satu Mare).  Din cei 109 kilometri ai conductei, 62 trecprin România, investitorii în acest proiect fiind Transgaz,compania naţională de transport al gazelor naturale, şi FGSZNatural Gas Transmission Close Company, compania de transport algazelor din Ungaria, membră a grupului petrolier MOL. Capacitateaanuală de transport a conductei Arad-Szeged, cu diametrul de 700milimetri va fi iniţial de 1,75 mld. metri cubi, în timp ce încazul proiectului Nabucco va depăşi 30 mld. metri cubi. Laevenimentul de deschidere au participat premierul Boc, omologulmaghiar Viktor Orban, dar şi comisarul european pentru energie,Gunther Oettinger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO