Companii

Conjunctura economică favorizează proiectele de energie verde

09.08.2010, 23:46 28

Electrica, cea mai mare companie de distribuţie şi furnizare aenergiei electrice controlată de statul român, a înregistrat înprimele şase luni ale anului o cifră de afaceri de 2,34 miliarde delei (circa 566 de milioane de euro), în uşoară scădere comparativcu perioada similară a anului trecut, deşi firma spune căportofoliul de clienţi i s-a mărit.
"Cifra de afaceri realizată de către societăţile grupului Electricaîn primul semestru al acestui an este de 2,34 miliarde de lei, iarrezultatul brut este de 164 de milioane de lei (circa 40 demilioane de euro). Realizările primului semestru al anului 2010sunt mai mici în ceea ce priveşte cifra de afaceri decât cele aleperioadei similare a anului precedent cu circa 2%, ca urmare acondiţiilor în care a evoluat economia în această perioadă. Şirezultatul brut urmează acelaşi trend, -14%, dat fiind că preţurileachiziţiilor, majoritatea fiind cele de energie electrică şiservicii adiacente, au evoluat diferit în comparaţie cu evoluţiaconsumului", spun reprezentanţii companiei.
Practic, deşi compania zice că a vândut mai multă energie în primajumătate a anului, preţurile au fost mai mici decât cele din primulsemestru din 2009, ceea ce la final a dus la un rezultat mai mic în2010 faţă de cel de anul trecut.
"Faţă de primul semestru al anului 2009, în primul semestru alanului 2010 cantitatea de energie electrică furnizată de Electricaa înregistrat o creştere de aproximativ 1%, tendinţele actualerevenind treptat spre o evoluţie în sens pozitiv a consumului.Evoluţia vânzărilor în acest an se explică prin mărireaportofoliului de clienţi şi prin tendinţa generală de redresare aeconomiei naţionale", mai spun reprezentanţii companiei.
Potrivit datelor primite din partea Transelectrica, companiana­ţională de transport al energiei electrice, în primele şase luniale anului consumul de energie electrică a crescut cu 4,5%comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Vânt bun pentru investiţii
Electrica are în derulare în prezent două proiecte de investiţii înparcuri eoliene în localităţile Chirnogeni din judeţul Constanţa şiîn Frumuşiţa din judeţul Galaţi. Ambele parcuri vor avea ocapacitate instalată de 50 MW fiecare, ceea ce ar presupune oinvestiţie totală de peste 150 de milioane de euro, ţinând cont defaptul că ultimele estimări arată că un MW de capacitate într-unparc eolian costă între 1,5 şi 1,8 milioane de euro.
"Referitor la stadiul licitaţiilor pentru achiziţionarea de turbineeoliene pentru primul parc eolian, la care este deja avizat studiulde fezabilitate, caietul de sarcini pentru achiziţia celor 17turbine eoliene care vor fi amplasate în Chirnogeni se află într-ofază foarte avansată de elaborare. Estimăm că licitaţiainternaţională va fi lansată la începutul lunii septembrie, urmândca în maximum două luni să cunoaştem furnizorul de turbine pentru adefinitiva documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei deconstruire", spun reprezentanţii Electrica. Printre cei maiimportanţi producători de turbine eoliene se numără americanii dela General Electric, germanii de la Siemens sau danezii de laVestas.
"În ceea ce priveşte contextul pieţei, considerăm conjuncturaactuală ca fiind favorabilă dezvoltării unor proiecte de investiţiipentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, înprimul rând datorită crizei financiare, urmare căreia avem semnalecă au mai scăzut preţurile echipamentelor şi serviciilor şi în aldoilea rând datorită publicării la începutul lunii iulie a Legii139 ale cărei prevederi sunt îmbunătăţite faţă de cele ale Legii220 din 2008", mai spun reprezentanţii companiei.
Legea 139 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii deenergie din surse regenerabile conţine o serie de modificări faţăde vechiul text reprezentat de Legea 220.
Pentru dezvoltatorii de proiecte eoliene, poate cea mai importantănoutate este cea privind acordarea a câte două certificate verzipână în 2017, în loc de 2015, concomitent cu mărirea cotei deenergie verde pe care furnizorii de electricitate trebuie s-o aibăîn coşul pe care-l livrează consumatorilor finali.

O singură companie de furnizare
La începutul lunii trecute, Ministerul Economiei, acţionarulmajoritar al Electrica, a publicat un proiect de hotărâre de guvernpotrivit căruia companiile de furnizare a energiei electrice dinfilialele Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nordşi Electrica Muntenia Nord vor fuziona sub denumirea ElectricaFurnizare.
"În ceea ce priveşte stadiul realizării companiei ElectricaFurnizare, proiectul de hotărâre de guvern este în faza depromovare, fiind înaintat spre avizare la Ministerul Economiei,Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei. După aprobareahotărârii de guvern, estimăm că în termen de aproximativ 30 de zilese va realiza fuziunea", au mai precizat reprezentanţiicompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO