Constructii

Construcţia de locuinţe a intrat în al patrulea an de scădere: minus 11% în T1

Construcţia de locuinţe a intrat în al patrulea an de scădere: minus 11% în T1

Autor: Cristi Moga

07.06.2012, 00:04 525

Anul 2012 a început pentru piaţa rezidenţială cu o nouă scădere a numărului de unităţi locative finalizate, de 11%, acesta fiind cel de-al patrulea început de an consecutiv în care construcţia de locuinţe este pe minus, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Piaţa locuinţelor a fost influenţată şi de zăpezile mari din lunile februarie şi martie, când întreaga economie a revenit pe scădere. În plus însă, preţurile locuinţelor şi-au continuat declinul, fapt ce a influenţat decizia potenţialilor investitori de a începe lucrări la noi proiecte.

În acest context, în primele trei luni ale anului au fost livrate doar 6.862 de locuinţe la nivel naţional, singura regiune cu o uşoară creştere fiind sud-muntenia, formată din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.

Pe de altă parte, în regiunea Bucureşti-Ilfov declinul a fost cel mai accentuat, de 26%, în condiţiile în care în primele trei luni au fost finalizate doar 754 de locuinţe, adică o medie de doar opt unităţi zilnic. Privind în urmă, cel mai bun trimestru întâi pentru piaţa locuinţelor a fost în anul 2008, când au fost finalizate 10.901 de noi unităţi locative, nivel faţă de care scăderea din 2012 este de 37%.

Livrările din acest an au fost însă mai mari decât cele din 2006, când au fost finalizate doar 4.924 de locuinţe pe piaţa locală.

Analizând piaţa locuinţelor în funcţie de sursele de finanţare a construcţiei, instituţiile publice au fost aproape inexistente în primul trimestru, când au fost finalizate doar 93 de locuinţe din fonduri bugetare.

Pe de altă parte, în mediul rural a continuat să se construiască mai mult decât în oraşe, ponderea locuinţelor finalizate în sate menţi­nându-se la 55,6%.

Incertitudinile din mediul atât local, cât şi internaţional determină aproape jumătate dintre potenţialii cumpărători de locuinţe să amâne achiziţia, în speranţa obţinerii unor preţuri mai mici, arată datele unui sondaj realizat pe site-ul imopedia.ro, iar dezvoltatorii imobiliari şi băncile au câteva mii de locuinţe nevândute în portofolii, aceste date având o contribuţie importantă la reticenţa investitorilor de a aduce noi locuinţe pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO