Companii

Consumul de carburanti si preturile ar putea scadea, dar accesul la finantare va fi mai greu

15.10.2008, 18:37 17

Chiar si in aceste conditii, cererea de produse petroliere ar putea sa scada daca starea economiei se va agrava, desi deocamdata nu sunt semnale reale privind o eventuala inrautatire a conditiilor de piata.

"Foarte multe depind de modul in care sectorul bancar local va reactiona la aceasta criza. Daca nu poti obtine finantari, nu te poti dezvolta, deci nu poti sa faci afaceri, lucru care inevitabil se vede in numarul angajatilor si in puterea lor de cumparare", explica Andre Naniche, vicepresedinte al grupului Rompetrol.
El spune ca in cazul grupului Rompetrol, deocamdata nu au aparut probleme in ceea ce priveste necesarul de finantare, dar precizeaza ca desi sunt destule oportunitati de achizitii pe pietele externe, politica grupului va favoriza realizarea investitiilor care vor permite o crestere organica.
Reprezentantul Rompetrol mai spune ca aceasta criza ar putea aduce probleme companiilor care au activitati de explorare si productie, rafinorii fiind favorizati de scaderea barilului de petrol pe pietele internationale.
"Daca te-ai imprumutat atunci cand ceea ce extrageai valora 150 de dolari, valoare unde barilul nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata, acum vei avea probleme la un nivel al barilului de 80 de dolari. Nimeni nu s-a asteptat la asa ceva si nimeni nu are o solutie croita pentru acesta criza care inca nu a ajuns la punctul culminant. Cert este ca vom vedea un impact pe legislatie urias", a mai spus Naniche. El crede ca un pret corect al barilului se situeaza intre 60-90 de dolari.
In ceea ce priveste operatiunile pe plan international, Rompetrol a luat decizia de a inchide businessul din Albania unde detinea 9 benzinarii proprii din cauza imposibilitatii de a obtine si capacitati de depozitare.Grupul va pune accent pe dezvoltarea pe pietele din Ucraina, Bulgaria si Georgia, chiar daca in acest moment planurile sunt incetinite din cauza contextului de pe pietele internationale. In Ucraina se inregistreaza situatia cea mai dificila mai ales din cauza contextului politic.
"In ceea ce priveste piata din Bulgaria, in prezent avem 15 statii proprii si 40 in sistem de franciza. In doi ani vom avea 100 de statii in franciza si 40 de unitati proprii. Investitia intr-o unitate se ridica la circa 1-1,5 mil. euro", a declarat Eric Kish, vicepresedintele pe retail al Rompetrol. Compania cauta sa se extinda si in Spania, prin achizitia unui retailer local.
"Nu simtim semnele crizei. Din august 2007 pana in august 2008 vanzarile au crescut cu 16%, iar in ultimii cinci ani acestea au urcat cu 15-20% pe an. Daca se va mentine acest nivel redus al barilului, am putea vedea o scadere a pretului la pompa si in functie de starea economiei s-ar putea inregistra si o scadere a consumului", spune Kish.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO