Companii

Contractul cu Ford ar putea intra in vigoare la inceputul lunii viitoare

18.02.2008, 18:49 20

Contractul de privatizare a Automobile Craiova semnat de stat cu Ford ar putea intra in vigoare la inceputul lunii aprilie, a declarat ieri Teodor Atanasiu, presedintele AVAS.
"Noi speram ca pana cel tarziu cu ocazia summitului NATO contractul sa fie intrat in vigoare. Adica la inceputul lunii aprilie", a declarat Atanasiu, citat de Mediafax.
El a adaugat ca Directia Generala Competitie din cadrul Comisiei Europene (CE) si-a formulat deja un punct de vedere pe care il va trimite pana in data de 21 februarie fiecarui comisar european, iar comisarii europeni vor studia aceste materiale si isi vor putea formula votul astfel incat in data de 27 februarie sa se ia o decizie in privinta acestui contract.
"Din discutiile pe care le-am avut cu cei de la DG Competitions propunerea lor a fost de a continua contractul pe care l-am semnat cu firma Ford", a mai spus Atanasiu.
Potrivit presedintelui AVAS, oficialii europeni au vrut sa vada daca exista forme de ajutor de stat incompatibile sau daca contractul s-a realizat cu incalcarea altor principii care stau la baza legislatiei europene precum libera concurenta sau libera circulatie a capitalurilor. Atanasiu a precizat ca, negasind abateri de la aceste principii europene, decizia propusa de CE va fi de continuare a contractului cu Ford. Oficialul AVAS a explicat ca in prezent contractul este suspendat si prevede si alte clauze precedente intrarii in vigoare precum adoptarea legii de aprobare a contractului in Parlament, dar si clauze care tin de relatia cu administratia locala si judeteana. El a spus ca una dintre clauze prevede, spre exemplu, infiintarea unui punct vamal in institutie deoarece nivelul de importuri si exporturi zilnice acolo este imens.
Chiar si oficialii Ford si-au exprimat convingerea ca pana la finele acestei luni Comisia Europeana va formula un punct de vedere legat de privatizarea companiei craiovene si si-au reafirmat interesul pentru investitia de la Craiova. Declaratia reprezentantilor concernului a venit dupa ce ministrul finantelor Varujan Vosganian a declarat la finele saptamanii trecute ca Ford va renunta la investitie daca taxa auto va fi eliminata.
"Ford Motor Company doreste achizitionarea uzinei de automobile de la Craiova. Asteptam decizia Comisiei Europene, pana la sfarsitul acestei luni, in legatura cu procesul de privatizare. Suntem interesati sa dialogam pe tema taxei auto cu autoritatile romane, in functie de evolutiile acestui proiect, pe criterul protectiei mediului inconjurator. Ford doreste ca produsele sale sa devina sustenabile prin reducerea, in timp, a impactului lor asupra mediului, insa dezvoltarea durabila implica contributia mai multor actori, cum ar fi producatorii de automobile, industria petrolului, guvern si consumatori", au spus oficialii Ford Motor Company.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO