Companii

Copos face la Crowne Plaza 1 euro profit la 2 euro afaceri

Copos face la Crowne Plaza 1 euro profit la 2 euro afaceri

Pierre Boissel, general manager al Crowne Plaza: Piata hoteliera se confrunta cu problema lipsei de personal din cauza ca celelalte hoteluri care intra pe piata atrag oameni gata pregatiti si nu aleg varianta sa ii pregateasca. Eu am deschis mai multe hoteluri in diferite tari si nu am mai intalnit aceasta mentalitate. Mi se pare o conceptie gresita, este o gandire pe termen scurt.

12.02.2008, 14:27 94

Hotelul de cinci stele din Capitala Crowne Plaza, detinut de omul de afaceri George Copos, a incheiat anul trecut cu o marja de profit de 48%, in crestere cu 3% fata de anul precedent, la un rulaj de circa 11,5 milioane de euro (aproape 39 milioane de lei).
"Pentru anul acesta ne-am propus sa mentinem acelasi nivel al cifrei de afaceri, ca urmare a competitei din ce in ce mai mari, insa costurile in crestere cu energia, cu salariile, vor aduce o scadere a profitabilitatii de 2%-3%", a spus Pierre Boissel, general manager al Crowne Plaza.
Pe segmentul de cinci stele se va deschide in acest an si Radisson SAS, de pe Calea Victoriei, care va avea o capacitate de 424 de camere.
"Deschiderea Radisson SAS nu ne va afecta insa foarte tare, pentru ca suntem intr-o alta zona. Credem ca hotelul Crowne Plaza are o pozitie buna, pentru ca aceasta zona a Bucurestiului se va dezvolta, dar avem in acelasi timp si mai multi competitori", a spus Boissel.
In zona Pietei Presei Libere, unde este situat hotelul Crowne Plaza, se afla si hotelul Sofitel, de patru stele si se va deschide in acest an si Ramada Plaza, de patru stele plus.
"In momentul de fata cred ca exista o capacitate suficienta pe piata", a completat Boissel.
Atat cazarea, cat si segmentul de food and beverages au contribuit in mod egal la atingerea veniturilor Crowne Plaza in acest an, in conditiile in care majoritatea hotelurilor din Bucuresti castiga cea mai mare parte din business (60%-70%) din cazare.
Potrivit lui Boissel, proportia acestor doua segmente in venituri este benefica, chiar daca partea de food & beverages implica costuri mai mari.
"Segmentul de food & beverages are un nivel al profitabilitatii mai scazut, care se va situa in acest an la circa 38% din cauza costurilor mai mari", a spus managerul Crowne Plaza.
Deschiderea de noi unitati pe piata genereaza si o problema cu forta de munca.
"Piata hoteliera se confrunta cu problema lipsei de personal din cauza ca celelalte hoteluri care intra pe piata atrag oameni gata pregatiti si nu aleg varianta sa ii pregateasca. Eu am deschis mai multe hoteluri in diferite tari si nu am mai intalnit aceasta mentalitate. Mi se pare o conceptie gresita, este o gandire pe termen scurt", afirma Boissel, care spune insa ca hotelul Crowne Plaza nu a pierdut multi angajati.
"In general, personalul este destul de vechi in hotel si nu am avut probleme cu plecarea unui numar mare de oameni. Totodata, la nivelul anului salariile angajatilor au crescut cu 18%", a spus Boissel. Costurile mai mari vor fi acoperite cu o majorare de preturi.
"Pretul unei camere va fi mai mare cu circa 3%. Cred ca pe termen lung preturile la hotelurile de cinci stele vor ramane la un nivel asemanator", spune general managerul hotelului Crowne Plaza. Decizia de a majora tarifele nu este singulara pe piata de cinci stele din Capitala.
Si reprezentantii Howard Johnson au spus ca tarifele vor fi mai mari cu aproximativ 10% in acest an.
Businessul asigura in acest moment cea mai mare parte din venituri, partea de leisure contribuind doar cu 30% la veniturile Crowne Plaza.
"Bucurestiul nu este o destinatie de leisure in acest moment, iar cei care vin pentru leisure in Bucuresti aleg unitati de trei stele", spune Boissel.
Crowne Plaza deruleaza un proiect de investitii care presupune extinderea capacitatii de cazare cu 80-90 de camere, care se vor adauga la capacitatea actuala a hotelului, de 164 de camere.
"Am inceput cu modernizarea bucatariei, care va fi finalizata in februarie si care a costat circa doua milioane de euro, si vom continua cu extinderea hotelului cu circa 80-90 de camere. Nu stim insa cat vom aloca acestui proiect, pentru ca este in faza de analiza", a precizat Boissel.
Din grupul Ana Hotels, controlat de George Copos, mai fac parte trei hoteluri din Poiana Brasov (Sportul, Poiana si Bradul, clasificate la trei stele), precum si alte doua unitati din Eforie Nord (Astoria, de trei stele, si Europa, de patru stele). De asemenea, Copos controleaza si hotelul Athenee Palace Hilton din Bucuresti, clasificat la cinci stele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO