Companii

Costurile operationale au scazut de sapte ori profitul Albalact

Costurile operationale au scazut de sapte ori profitul Albalact

Raul Ciurtin, presedintele Albalact

18.08.2008, 19:02 49

Albalact, producatorul brandurilor de lactate Fulga si Zuzu, a finalizat primul semestru cu o cifra de afaceri de 89 mil. lei (circa 24,7 mil. euro), in crestere cu aproximativ 19% si un profit de sapte ori mai mic fata de aceeasi perioada a anului precedent, de circa 965.000 de lei (268.000 euro), potrivit informatiilor aparute in raportul trimis de companie Bursei.
"Contextul global nu este unul tocmai fericit pentru multe companii. Criza actuala afecteaza consumul si productia. Chiar si in acest context si avand in spate cheltuieli care au atarnat greu in companie, deoarece costurile de anul acesta au crescut cu 32% fata de anul trecut, am reusit sa ducem la bun sfarsit proiectul greenfield de la Oiejdea. Ne bucuram ca am realizat acest lucru fara pierderi si chiar inregistrand cresteri ale veniturilor", a declarat Traian Simion, directorul general al Albalact Alba Iulia.
Cu doar un an in urma, reprezentantii Albalact anuntau dupa primele sase luni un profit de 2,18 mil. euro (6,85 mil. lei), in urcare de aproape 13 ori (in euro) fata de profitul de 170.000 de euro obtinut in aceeasi perioada din 2005, in timp ce cifra de afaceri se dubla la 23,8 mil. euro (74,8 mil. lei).
Reprezentantii Albalact asteaptau atunci o mentinere a acestor ritmuri de crestere pentru finalul anului 2007, in conditiile in care compania a investit anul trecut in marirea capacitatilor de productie si diversificarea produselor.
"Rezultatele obtinute in primele sase luni ale anului 2007 sunt cele asteptate, in conditiile in care societatea nu a demarat inca productia la noua fabrica din Oiejdea, Alba. Dupa ce noua fabrica va intra in functiune, cel mai probabil la sfarsitul lunii septembrie, compania se asteapta la rezultate si mai bune", declara in urma cu un an Raul Ciurtin, presedintele Albalact Alba Iulia. Afacerile Albalact au continuat sa creasca in cursul anului trecut, iar la sfarsitul lui 2007, producatorul de lactate inregistra o cifra de afaceri de 154,6 mil. lei (46,3 milioane de euro), in crestere cu peste 50% fata de 2006. Profitul cu care Albalact a incheiat anul 2007 a fost insa de 3,2 mil. lei (900.000 de euro), aproape injumatatit fata de castigul de 6 mil. lei (1,7 mil. euro) realizat in urma cu doi ani.
Compania a raportat o scadere a profitului si dupa primul trimestru al acestui an cand Albalact a inregistrat aproape 837.000 de lei (232.000 de euro), un castig de sase ori mai mic decat cel obtinut in primele trei luni din 2007. Tot in aceeasi perioada cifra de afaceri a crescut cu 26%, la 46,1 mil. lei (12,8 mil. euro).
Potrivit reprezentantilor companiei, rezultatele obtinute in primul trimestru al acestui an au fost determinate de costurile operationale mari generate de functionarea ambelor fabrici detinute de companie in Alba, in timp ce in primele trei luni din 2007 compania controla o singura capacitate de productie.
Actionarii Albalact au investit peste 11 milioane de euro in constructia unei noi fabrici de lactate, situata in localitatea Oiejdea, judetul Alba, care in prezent este complet operationala. Initial, reprezentantii Albalact intentionau sa foloseasca in continuare fabrica veche a companiei pentru productia de branzeturi, segmentul de piata pe care compania intentioneaza sa intre pana la finalul acestui an, insa din cauza costurilor mari inregistrate, aceasta a fost inchisa in cel de-al doilea trimestru din 2008. Un alt segment de piata pe care Albalact il vizeaza este cel al lactatelor speciale pentru copii, pe care intentioneaza sa intre cu brandul Fulga.
Producatorul are in derulare investitii in dezvoltarea unei noi ferme proprii in Hunedoara, in extinderea distributiei si in cresterea productiei de lapte la ferma detinuta la Vaidei, judetul Hunedoara, la 30.000 litri pe zi, de la 12.000 de litri pe zi cat este in prezent, ca urmare a dificultatii de procurare a laptelui materie prima conform normelor UE.
Actionariatul producatorului din Alba Iulia este controlata de Petru Ciurtin (31,74%), Raul Ciurtin (14,22%) si fondul de investitii cipriot RC2 Limited (17,28%), restul de 36,77% din titluri fiind detinute de peste 3.500 de actionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO