Companii

Creditul cu buletinul, o treime din finantarile ERS la Altex

08.12.2004, 00:00 53

Anul trecut pe vremea aceasta perspectivele pentru creditele pentru electrocasnice erau sumbre. Banca Nationala lasa sa se inteleaga ca din luna februarie pentru creditele de consum vor fi introduse conditii mai restrictive, precum un girant sau obligativitatea platii unui avans.
La un an de atunci, creditele fara girant sunt amintire; acum se extind creditele fara buletin.
"Sunt pasi foarte mari pe care i-a facut piata din Romania in mai putin de un an si la care alta data nici nu ne-am fi gandit", sustine Dan Ostahe, presedintele grupului Altex.
Cele doua retele din cadrul grupului, Altex si Media Galaxy opereaza din luna octombrie a acestui an un sistem de creditare care nu implica decat buletinul. Valoarea maxima a creditului ce poate fi acordat doar cu buletinul este de 20 de milioane de lei.
"Treizeci la suta din volumul total al finantarilor pe care le-am acordat pana acum sunt pentru credite cu o valoare de pana in 20 de milioane de lei", spune Kostantinos Konstantellos, director general al Euroline Retail Service (ERS), compania care deruleaza acest sistem de creditare in cadrul magazinelor Altex si Media Galaxy.
Ca numar, ponderea creditelor de pana la 20 de milioane de lei, adica cele care nu necesita decat buletinul este chiar mai mare in totalul vanzarilor in rate, apreciaza Dan Craciun, director credit de consum al Altex.
Atat oficialii Altex, cat si ai ERS nu au dorit sa ofere detalii legate de volumul total al finantarilor care vor fi acordate pana la finalul acestui an, in conditiile in care luna decembrie este cunoscuta ca cea mai buna luna din punct de vedere al vanzarilor pentru retelele de electrocasnice.
In prezent, ponderea achizitiilor in rate in vanzarile Altex se afla, potrivit lui Ostahie, la 70-80%, valoarea urmand a se mentine si la nivelul acestei luni.
Altex estimeaza pentru acest an, potrivit oficialilor sai, vanzari de 170-180 de milioane de euro, fata de 136 de milioane de euro anul trecut.
Unul dintre conncurenti Altex pe piata locala, compania Flanco, promoveaza la randul sau un sistem de finantare in rate doar cu buletinul. Potrivit informatiilor Flanco, valoarea creditului este de pana la 10 milioane de lei, fiind valabil doar pentru salariati. Principalii concurenti ai Altex pe piata romaneasca sunt retelele locale de magazine de profil, precum Cosmo, Domo sau Flanco. In anumite segmente, Altex este concurat si de retele internationale de magazine precum Carrefour, Cora, Metro Cash & Carry, Selgros Cash & Carry. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO