Companii

Cresterea numarului de zboruri urca afacerile Carpatair la 73 mil. euro

Cresterea numarului de zboruri urca afacerile Carpatair la 73 mil. euro
07.02.2007, 17:36 24

Carpatair, al doilea operator aerian ca marime de pe piata romaneasca, si-a bugetat pentru anul viitor o crestere a cifrei de afaceri cu 15%, pana la 85 de milioane de euro.
Compania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 73 de milioane de euro, in crestere cu 35% fata de anul precedent si a inregistrat, in acelasi timp, o crestere cu 28% a numarului de pasageri, pana la peste 500.000 de persoane.
"Cresterea numarului de pasageri a venit si pe fondul unui numar mai mare de zboruri", au spus reprezentantii companiei.
Astfel, numarul de zboruri a crescut cu 25% fata de anul precedent, operatorul aerian introducand cinci noi destinatii, Suceava, Satu Mare, Paris (Franta), Frankfurt (Germania) si Lviv (Ucraina). La atingerea ratei de crestere de 25% au contribuit si marirea frecventelor pe anumite rute, respectiv crearea unei curse aditionale de seara spre M?nchen sau trecerea la operarea zilnica a curselor spre Lviv (Ucraina), dar si alti factori precum introducerea relatiei Timisoara-Budapesta si retur, zboruri realizate in colaborare cu operatorul ungar, Malev. Astfel, anul trecut Carpatair a operat curse internationale in sase tari, Germania, Franta, Ungaria, Republica Moldova si Ucraina, iar la inceputul programului de vara din acest an compania va inaugura destinatiiile Atena (Grecia) si Bari (Italia). Tot in 2007 Carpatair si-a propus deschiderea zborurilor catre Kiev, a doua sa destinatie in Ucraina. Totodata, compania opereaza si 11 zboruri din Timisoara catre orase precum Bucuresti, Constanta, Cluj, Satu Mare, Bacau, Oradea, Sibiu, Suceava si Iasi. Din aceste orase, doar patru curse se realizeaza in regim intern, respectiv Suceava, Iasi, Constanta si Bucuresti, restul fiind operate in regim international prin hub-ul de la Timisoara. Din luna martie Carpatair va introduce o noua ruta, Timisoara-Craiova si retur.
Carpatair s-a pozitionat pe piata ca o companie pentru oameni de afaceri, de aceea nici nu simte pregnant amenintarea low-cost-urilor.
"Avem un trafic relativ constant, pentru ca majoritatea clientilor nostri sunt oameni de afaceri care se orienteaza spre servicii", au mai spus oficialii companiei. Dintre cele noua orase din Italia catre care Carpatair va opera zboruri in acest an, doar doua dintre ele ar putea fi considerate destinatii low-cost, Roma si Milano. Pana acum insa nu s-a resimtit o scadere a numarului de pasageri pe aceste rute, au mai spus reprezentantii companiei. Astfel, Carpatair a avut anul trecut un grad mediu de ocupare de 63%.
Totodata, compania opereaza si zboruri charter, in 2006 efectuand 17 lanturi de chartere, in marea lor majoritate destinatii de vacanta.
Anul acesta compania va achizitiona doua avioane, ajungand astfel la 17 aeronave. Totodata, compania va investi si in personal, numarul de angajati ajungand la 600, fata de 520 anul trecut.
Piata aeriana din Romania este in continua crestere, numarul de pasageri transportati de operatorii aerieni de linie regulata crescand cu 8% anual, potrivit IATA.
Carpatair concureaza pe piata romaneasca cu alte companii de linie regulata precum TAROM, Lufthansa, Air France, KLM, Austrian Airlines, British Airways sau SWISS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO