Companii

Cresterea pretului la utilitati a adus Amonil pe minus

17.05.2005, 19:23 25

Producatorul de ingrasamite chimice Amonil Slobozia a inregistrat in primul trimestru al anului pierderi in valoare de 28,4 miliarde de lei (767.000 de euro), comparativ cu un profit de 10,8 miliarde de lei (265.000 de euro) in perioada similara a anului trecut.

Totusi, in primele trei luni ale lui 2005, cifra de afaceri a societatii s-a majorat cu 11% fata de anul trecut, ajungand la 19,4 milioane de euro (721 mld. lei), iar veniturile totale din exploatare au crescut de la 17 la 19 milioane de euro. In aceste conditii, pierderile au fost determinate de cresterea pretului de livrare al gazului metan si al energiei electrice, care detin cea mai mare pondere in costurile de productie ale inrasamintelor chimice. Cheltuielile de exploatare s-au ridicat la 19,9 milioane de euro, cu 20% mai mult fata de primul trimestru al lui 2004.

"Principalele cauze ale majorarii cheltuielilor de productie au fost cresterea pretului gazelor naturale si al energiei electrice de la 1 ianuarie, precum si intarirea leului fata de euro si dolar, in conditiile in care 85% din productie merge la export", a declarat Victor Dobrescu, directorul general al Amonil.

Scumpirea a gazului metan cu 20% incepand cu 1 aprilie a determinat o decizie a conducerii societatii de a disponibiliza aproape 900 de angajati incepand cu aceasta data. Ulterior s-a revenit asupra acestei decizii, conducerea societatii hotarand functionarea instalatiilor tehnologice pana la 16 iunie, cu posibilitatea luarii unei noi decizii in functie de modul in care evolueaza situatia in aceasta perioada.

"Exista promisiuni din partea guvernului pentru obtinerea unui pret mai mic la gazul metan si speram ca aceste promisiuni se vor materializa. De asemenea, speram intr-o crestere a preturilor la ingrasamintele livrate la extern", a precizat Dobrescu.

In cazul in care conducerea Amonil va decide continuarea activitatii si dupa data de 16 iunie, compania va activa o linie de credit externa in valoare de 3 milioane de dolari (2,4 milioane de euro), in vederea realizarii unor lucrari de modernizare a instalatiilor tehnologice din combinat. Consucerea societatii a declarat ca aceste modernizari se vor amortiza intr-un timp foarte scurt, datorita reducerii cheltuielilor de exploatare. "In urma finalizarii acestui proiect, costurile ar urma sa se reduca cu circa 150.000 de dolari (120.000 de euro - n.r.) pe luna", a spus Dobrescu.

Amonil spera sa obtina in acest an un profit net de 11,5 miliarde de lei (310.000 de euro la un curs de 37.000 lei/euro), in crestere cu 20% fata de 2004.

Actiunile Amonil sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 548 lei/actiune, in scadere cu 3,7%. La acest pret, capitalizarea companiei este de 16,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO