Companii

Creşterea preţurilor a săltat de 4 ori profitul Petrom

04.08.2010, 23:53 19

Petrom, cea mai mare companie locală controlată de grupulaustriac OMV, a raportat în primele şase luni ale anului un profitnet de 1,5 mld. lei (366,8 mil. euro), de peste patru ori mai marecomparativ cu perioada similară din 2009, în contextul în carecomerţul de produse petroliere a înregistrat un declin maiaccentuat comparativ cu 2009, iar producţia de hidrocarburi afirmei s-a comprimat cu 3%.

Rezultatul este surprinzător mai ales că economia în ansamblueste în recesiune, se dau oameni afară, se taie salariile, iarconsumul populaţiei scade. "Au fost două lucruri care au contatmult în atingerea acestui rezultat. Pe de o parte am reduscosturile, iar pe de altă parte am beneficiat de creşterea preţuluila petrol", spune Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.

Astfel, în prima parte a anului s-a simţit dispariţia dinbilanţul companiei a pierderilor generate de partea de petrochimie,care a fost vândută către Oltchim. În plus, Arpechim, una dintrecele două rafinării ale Petrom, mai funcţionează doar parţial, iarDoljchim este oprită. În contextul în care preţurile la petrol aucrescut cu 50% faţă de primele şase luni din 2009, iar benzina şimotorina costau cu 14%, respectiv 21% mai mult faţă de sfârşitullunii iunie de anul trecut, compania a trecut peste evoluţianegativă a pieţei şi peste scăderea producţiei, înregistrând ocreştere record a profitului. Vânzările Petrom au ajuns la 8,3 mld.lei (peste 2 mld. euro), cu 14% mai mult comparativ cu primulsemestru al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO