Companii

Criza a injumatatit veniturile din auto, imobiliare si industria mobilei din Cluj

Criza a injumatatit veniturile din auto, imobiliare si industria mobilei din Cluj
03.08.2009, 17:47 52

In primul semestru al acestui an conjuctura economica internationala a condus la scaderi pronuntate ale vanzarilor pentru majoritatea companiilor din Cluj. Cel mai puternic afectate sunt piata auto, urmata de segmentul imobiliar si de industria lemnului si a mobilei. Daca piata auto locala a inregistrat in primele sase luni din 2009 o scadere de aproximativ 58% fata de perioada similara din 2008, vanzarile din sectorul imobiliar au scazut cu aproximativ 50%, iar piata mobilei cu circa 30% 

Cel mai puternic afectati sunt dealerii auto locali ale caror rezultate inregistrate in primul semestru din 2009 aduc piata auto clujeana in topul celor mai afectate afaceri locale. In conditiile in care anul trecut au fost comercializate pe piata clujeana in total 11.733 de vehicule noi, pentru acest an estimarile dealerilor clujeni sunt sumbre si nu prevad vanzari mai mari de 6.000 de unitati per totalul pietei. In primul semestru din acest an majoritatea dealerilor locali au inregistrat scaderi ale vanzarilor de peste 50% fata de perioada similara a anului trecut.

 

In Cluj se vand masinile de sub 13.000 de euro

Chiar si dealerul local al Dacia, Dacia Service Cluj Feleac, care ocupa primul loc in topul dealerilor locali dupa numarul de unitati comercializate in primul semestru din 2009, a inregistrat in prima parte a anului rezultatele cu 46% mai mici, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009. In primele sase luni ale anului Dacia Service Cluj Feleac a comercializat 801 autoturisme Dacia, fata de 1.480 de masini vandute in perioada similara din anul trecut. Cu toate ca vanzarile pe piata sunt in scadere, productia de autoturisme Dacia a crescut la nivelul primului semestru cu 8,5%, in raport cu perioada similara a anului trecut, la 132.189 de unitati.

"Dupa un debut slab al anului 2009, cu scaderi de peste 60%, lunile ce au urmat au inregistrat o evolutie pozitiva a vanzarilor in comenzi, insa cu mult sub vanzarile realizate anul trecut. Clientii se indreapta in prezent catre vehicule cuprinse intre 5.000 si 13.000 de euro. Achizitiile de autoturisme noi sunt influentate de deblocarea creditelor sau de masurile fiscale. Inregistram in momentul de fata o importanta crestere a cotei de piata pe plan local pentru marca Dacia si o mentinere a cotelor de piata pentru celelalte marci ale grupului", a declarat pentru ZF Transilvania Calin Abrudan, director coordonator vanzari in cadrul OTC Group.

 

Singurele tranzactii imobiliare sunt cele prin "Prima casa"

Piata imobiliara clujeana a cunoscut in primul semestru din an un regres de aproximativ 50% fata de perioada similara din 2008. Agentiile imobiliare din Cluj-Napoca au inregistrat la capitolul "noi ansambluri rezidentiale" o scadere care, in unele cazuri, a ajuns si pana la 50%. Mai mult decat atat, constructiile care au fost incepute anul trecut avanseaza destul de greu sau chiar s-au oprit din cauza lipsei de fonduri si a pro-blemelor cu creditele bancare. Singurele tranzactii remarcabile au fost facute prin programul Prima Casa.

Unul dintre proiectele imobiliare demarate la Cluj anul trecut si care continua sa se dezvolte si in momentul de fata este ansamblul Bonjour Residence, realizat de compania Mao Imobiliare in parteneriat cu firma Elite Grup. Investitia se ridica la aproximativ 120 mil. euro.

"Primele apartamente din ansamblu au fost predate luna trecuta. Apartamentele incep de la 929 de euro si avem in plan demararea in acest an a lucrarilor de constructie pentru inca patru blocuri", a declarat pentru ZF Transilvania Georgiana Man, directorul de marketing al agentiei imobiliare Nobila Casa, care detine dreptul exclusiv de vanzare a imobilelor din Bonjour Residence.

O alta industrie puternic afectata de criza financiara in primul semestru din acest an este cea a lemnului si a mobilei. Vanzarile pe aceasta piata au scazut cu aproximativ 30% fata de perioada similara din 2008.

 

Cele mai mari scaderi pe piata clujeana

  • Piata auto: -58%
  • Piata imobiliara: -50%
  • Piata mobilei: -30%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO