Companii

Cu 13.500 de comenzi, Logan si-a depasit deja planul pe acest an

13.09.2004, 00:00 14

"Peste asteptari". Oficialii din reteaua Dacia, fie ca este vorba de managmentul superior sau de dealerii marcii din Pitesti, folosesc din plin aceasta formularea pentru a descrie reactia publicului din toata tara la lansarea modelului Logan.
In sprijinul acestor afirmatii sunt cifrele seci. Peste 13.500 de comenzi pana acum, cu o valoare ce se apropie de 100 de milioane de euro. In plus, alti mii de potentiali cumparatori  au incercat noul mode l-a sfirsitul saptaminii trecute.
"Numarul de comenzi pe care il avem pana acum este dincolo de estimarile noastre. Avem 13.500 de comenzi si sunt absolut convins ca vom trece de 15.000 de unitati comandate pana la sfarsitul anului", a afirmat Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia. Alti oficiali ai Dacia sunt si mai optimisti, avansand chiar valori de 18.000 de unitati pe ansamblul anului.
La inceputul anului, Constantin Stroe miza pe comenzi de 10.000-11.000 de unitati din modelul Logan.
Numarul mare de comenzi ar putea crea insa unele probleme companiei de la Pitesti . "Am crescut cadenta de productia la 240 de masini pe zi si incercam sa facem in asa fel incat sa nu se astepte pentru o masina mai mult de 60 de zile", adauga Stroe.
Altfel spus, este posibil, in cazul in care avalansa de comenzi va continua, ca cei care isi cumpara masina in toamna aceasta sa o primeasca abia spre sfarsitul anului sau, cine stie, chiar anul viitor.
In prezent pot fi comandate patru versiuni Dacia Logan - Ambiance, Preference, Laureate si Ambition, care sunt echipate cu motoare pe benzina de 1,4 litri (75 cai-putere) si 1,6 litri (90 cai-putere). Pentru a nu scoate de pe piata modelul Solenza, abia anul viitor va aparea  varianta Logan al carui pret de baza este de 5.000 de euro, precum varianta cu un motor diesel de 1,5 litri. Aceasta perioada de timp va permite astfel o mai buna pozitionare buna a modelului Solenza, al carui pret va scadea.
Pretul Logan variaza intre 5.700 de euro si 8.000 de euro. Cele mai multe solicitari din partea clientilor au venit nu pentru modelele ieftine, ci pentru cele cu echipare cat mai completa.
Cele mai cautate sunt in acest moment, echiparile Laureate si Ambition. Laureate include ca elemente standard sistemul de aer conditionat, proiectoarele de ceata, retrovizoarele exterioare cu comanda electrica si degivrante si computerul de bord. In functie de varianta de motorizare, Logan Laureate poate costa 7.100 de euro (cu motorul de 1,4 litri si 75 CP) sau 7.500 de euro (cu motorul de 1,6 litri si 90 CP). Ambition este echipata cu motor de 1,6 litri si 90CP si ofera in plus ABS si radio-CD.
Modelul Dacia Logan se va produce atat in Romania cat si in tari precum Rusia, Maroc, Iran si Columbia, chiar daca nu sub numele Dacia, ci Renault. Producatorul francez estimeaza ca productia globala a modelului Logan, va atinge, in anul 2010, 700.000 de unitati, adica acelasi nivel cu al modelului Renault Megane.
Pana in toamna anului viitor, Logan va incepe sa fie comercializat pe langa Romania, si in alte 35 de state emergente din toata lumea. Pentru moment nu s-a luat inca decizia ca acest model sa fie vandut si in Europa de Vest. In plus, oficialii Renault nu exclud comercializarea, in anumite piete, a modelului Logan sub marca Nissan.
Pentru a dezvolta acest model, francezii au investit la Dacia aproape de 500 de milioane de euro, din care peste 200 de milioane de euro exclusiv pentru productia noului model.
Logan va permite producatorului roman Dacia sa realizeze pentru prima data profit anul viitor, dupa ce de la venirea Renault ca actionar in 1999 a inregistrat an de an pierderi.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO