Companii

Cu 15 mil. euro, Artima accelereaza ritmul de expansiune

Cu 15 mil. euro, Artima accelereaza ritmul de expansiune

Artima Retail Investment Company a fost creata in anul 2001 de omul de afaceri Florentin Banu

26.01.2007, 17:34 457

Reteaua controlata de fondul de investitii Enterprise Investors isi va accelera in acest an ritmul de extindere pe piata, avand planificate opt lansari, fata de patru realizate in 2006. Investitiile planificate de companie pentru dezvoltarea retelei Artima in acest an se ridica la 15 mil. euro, aceasta urmand sa ajunga la finele anului la un numar de minimum 27 de unitati. Viitoarele magazine vor fi localizate in principal in Ardeal.
"Vom deschide 8 magazine, daca nu chiar 10 in acest an. Acest lucru se bazeaza pe o strategie de dezvoltare bine conceputa si stabilita inca de la preluarea Artima de catre Enterprise Investors", a declarat Clemens Petschnikar, CEO al companiei Artima.
Enterprise Investors, un fond de investitii din Europa Centrala si de Est, a achizitionat reteaua Artima in anul 2005, in urma unei tranzactii de 21 mil. euro, din care 4 mil. au fost folositi pentru preluarea datoriilor bancare ale companiei.
"Ritmul de dezvoltare in urmatorii ani va depasi 10 unitati pe an, pentru ca pana in 2009 sa ne atingem targetul, si anume 50 de unitati operationale", a mentionat Petschnikar.
Compania a investit aproximativ 6,5 mil. euro anul trecut pentru a deschide patru supermarketuri in orasele Oradea, Arad, Brasov si Ramnicu-Valcea.
Compania a preluat, in luna martie a anului trecut, magazinul Lotus Supermarket din Oradea, precum si supermarketul Avantaj din Ramnicu Valcea, spatii pe care le-a reamenajat si redeschis in acelasi an sub brandul Artima. "Este posibila preluarea unor alte retele de magazine. Compania noastra este intotdeauna interesata de noi oportunitati de crestere si dezvoltare. Pentru acest lucru suntem in discutii cu retele locale", a mai spus Petschnikar.
Artima Retail Investment Company a fost creata in anul 2001 de omul de afaceri Florentin Banu, beneficiind, intre 2002 si 2004, de trei infuzii de capital de la institutii financiare din Germania si SUA, respectiv DEG, SEAF Trans-Balkan Romania Fund si SEAF CEE Growth Fund.
Un alt lant de supermarketuri dezvoltat de un antreprenor local, Univers'all, s-a inchis la sfarsitul anului trecut din cauza concurentei puternice manifestate de retailerii internationali prezenti pe piata.
Cele mai mari retele de supermarketuri de pe piata romaneasca sunt in prezent Billa, Mega Image, Artima si La Fourmi. Ultimul jucator intrat pe acest segment din retailul modern este reteaua de supermarketuri si hipermarketuri Spar, dezvoltata de fondul de investitii american Morava. Segmentul discounterilor a avut insa anul trecut o dezvoltare mai rapida, al carui ritm se va amplifica in 2007.
Compania de investitii Enterprise Investors a fost infiintata in anul 1990 si administreaza, prin intermediul a sase fonduri de investitii, un capital de circa 1,6 miliarde de euro. Enterprise Investors are participatii si la compania Siveco din domeniul IT, in care a investit aproximativ 7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO