Companii

Cu 16.300 de oameni mai putin, industria mobilei a pierdut peste 150 mil. euro

Cu 16.300 de oameni mai putin, industria mobilei a pierdut peste 150 mil. euro
31.08.2009, 17:52 42

Piata interna de mobila ar putea sa scada cu 30% anul acesta, in conditiile in care in primele sase luni declinul a fost de circa 25%, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.

"Anul acesta ne mentinem prognoza de scadere de 30% la nivelul pietei interne si de 18-20% la export", a spus Viorica Rabocea, reprezentant al APMR.

In primele sase luni ale acestui an, piata interna de mobila a atins valoarea de 431,2 mil. euro, cu 26,2% mai putin comparativ cu intervalul similar din 2008. Dintre indicatorii comertului cu mobila, cea mai mare scadere, de 35,6%, au avut-o importurile. Acestea s-au situat in primul semestru la 155,7 mil. euro. De cealalta parte, exporturile au avut un minus de 17,4%, pana la 492,3 mil. euro.

 

Primele semne ale crizei, in noiembrie

"Situatia s-a deteriorat incepand din lunile noiembrie si decembrie 2008, cand firmele au inceput sa se confrunte cu dificultati precum scaderea treptata a comenzilor pe piata interna si pe cea externa, cresterea dobanzilor la creditele acordate clientilor, lipsa lichiditatilor", au mai spus reprezentantii APMR.

Masurile adoptate au vizat reduceri de preturi la produse, concedieri, reducerea saptamanii de lucru la patru zile; renuntarea la bonusurile pentru angajati. Primele semne ale crizei in sectorul de mobila au aparut, potrivit APMR, in trimestrul patru al anului trecut. Industria mobilei deja lucra cu marje de profit puternic comprimate in ultimii ani, iar din 2008 au aparut si primele scaderi pentru unii indicatori. Astfel, anul trecut, piata interna, spre exemplu, a pierdut 53 mil. euro din valoare, adica 4,5%. Pierderile de pe piata interna nu au putut fi salvate de exporturi, unde scaderea a fost de 1,4%.

In ceea ce priveste numarul de angajati, industria mobilei a pierdut 9% din personal in 2008, tendinta care s-a mentinut si la jumatatea anului, cand pentru producatorii de mobila lucrau cu 16.300 mai putini oameni. La nivelul industriei activeaza 3.800 de firme.

 

Se anunta scaderi si in anii urmatori

Cei mai mari jucatori sunt, potrivit Anuarului de Business al Romaniei, Mobexpert, Elvila, IKEA, Italsofa, Sortilemn, Staer, Lemet, Plimob, Silvarom si Alprom. Firme precum Mobexpert, Elvila sau Silvarom au anuntat deja scaderi de doua cifre ale vanzarilor in primele luni ale anului.

Dintre acestia, singura companie care isi mentine prognoza de crestere este IKEA, care si-a bugetat un plus de 11-12% pentru anul financiar septembrie 2008-august 2009 (in lei).

In ceea ce priveste piata de mobilier de birou, unul dintre cele mai efervescente segmente din industrie in anii premergatori crizei, s-a intors la nivelul din 2005, scazand cu 50% in primele sase luni, conform datelor jucatorilor din domeniu. Pana la sfarsitul anului, mobilierul de birou ar putea atinge valoarea de 40-60 mil. euro.

Jucatorii estimeaza ca tendinta de scadere se va mentine si in anii urmatori, pana in momentul in care se vor demara noi proiecte de constructii de locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO