Companii

Cu 3,5 mil. dolari, berea timisoreana fierbe mai bine

08.10.2004, 00:00 28

Compania de Bere Romania, membra a grupului american SABMiller, a inaugurat o noua sectie de fierbere la fabrica de bere din Timisoara in care a investit 3,5 milioane de dolari.
Noua sectie de fierbere va produce 17.500 de hectolitri de bere pe saptamana, fiind dotata cu instalatii de ultima generatie, prevazute cu sisteme automate de control al calitatii.
?Investitia in sectia de fierbere este primul pas mare in directia modernizarii fabricii ce va continua cu instalarea unei noi sectii de vermentatie si refacerea infrastructurii", a declarat Aurelian Brent, directorul fabricii de bere de la Timisoara.
Fabrica de la Timisoara a fost achizitionata de SABMiller in 2001. In prezent are o capacitate anuala de 600.000 de hectolitri si aproximativ 300 de angajati. Valoarea totala a investitiilor realizate de Compania de Bere Romania in fabrica de la Timisoara se ridica la cinci milioane de dolari, bani care au fost destinati realizarii unei noi sectii de fierbere, instalarii unei linii complete de filtrare si stocare a berii filtrate, modernizarii sistemelor de pasteurizare a berii la sticla si keg, modernizarii centralei frigorifice, dotarii laboratoarelor.
SABMiller se afla in Romania din 1996 si detine patru fabrici de bere (Cluj-Napoca, Buzau, Timisoara si Brasov - cu o capacitate totala de trei milioane de hectolitri) in care lucreaza aproximativ 1.300 de angajati. In acest an, compania a preluat fabrica din Brasov. Dupa trei luni de la achizitie, noua conducere a hotarat, insa, reorganizarea si externalizarea unor servicii si activitati auxiliare, urmand sa fie disponibilizati de la 1 noiembrie aproximativ 150 de salariati (circa 30 la suta din personal).
Compania produce marcile Ursus Premium, Timisoreana Lux si Ciucas si distribuie marca Pilsner Urquell detine. Potrivit estimarilor proprii, societatea detine o cota de 22% din piata interna.
SABMiller a incheiat exercitiul financiar in data de 31 martie 2004 cu un profit brut de 1,3 miliarde de dolari si o cifra de afaceri de 12,6 miliarde de dolari.
Piata romaneasca de bere, de 12,8 milioane hectolitri anual, sau 500 - 550 milioane euro, este una dintre cele mai concurentiale din Europa. Primii patru jucatori de pe piata fac parte din grupuri internationale ce se afla in topul primilor cinci producatori de bere din lume: Brau Union Romania face parte din grupul Heineken, SABMiller Romania si Interbrew Romania sunt filialele locului trei, respectiv unu mondial, iar Tuborg Romania face parte din grupul danez Carlsberg - locul cinci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO