Companii

Cu 55 mil. euro, Tnuva face prima fabrica de lactate din afara Israelului

15.12.2005, 19:35 73

Compania va investi intr-o prima faza 44 mil. euro pentru constructia unei fabrici de produse lactate proaspete si a unei ferme.

Compania Tnuva Romania, filiala locala a celui mai important producator din industria alimentara din Israel, a anuntat ca mizeaza pe vanzari anuale de aproape 70 de milioane de euro, in cativa ani de la inceperea productiei in fabrica de produse lactate de la Popesti-Leordeni. Compania va finaliza prima parte a investitiei de 55 de milioane de euro la sfarsitul anului 2006 si isi propune sa devina un jucator de top pe piata produselor lactate proaspete.

"Prima parte a proiectului nostru presupune o investitie de 44 de milioane de euro in constructia unei fabrici de produse lactate proaspete si a unei ferme si va fi finalizata cel mai probabil la sfarsitul lui 2006-inceputul lui 2007", a declarat Yoram Israeli, presedinte al Tnuva Romania.

Proiectul de investitii derulat de compania israeliana in Romania este finantat in proportie de 35% de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Compania a achizitionat un teren de 13 hectare in localitatea Popesti-Leordeni unde a inceput constructia greenfield a primei fabrici pe care grupul o va detine in afara Israelului. Tnuva Romania va avea 200 de angajati. Tnuva este a doua companie straina care investeste in constructia greenfield a unei fabrici de produse lactate, dupa grupul francez Danone.

"Romania este primul pas pe care compania il face in afara Israelului. Este un pas spre o activitate internationala si spre dezvoltarea pe piata europeana. Investitia din Romania ne incurajeaza sa ne uitam spre alte piete din Europa", a mai spus Israeli.

In prima faza, fabrica Tnuva din Romania va avea o capacitate de productie de 30 de milioane de litri pe an, urmand ca la capacitate maxima, unitatea de productie sa ajunga la 60 de milioane de litri pe an, adica circa 200.000 de litri/zi. "Volumul vanzarilor, in conditiile unei productii la capacitate maxima, va ajunge la 68 mil. euro", a mai spus Israeli. La nivel local, grupul israelian va avea doua filiale: TRD - Tnuva Romania Dairies si TRM - Tnuva Romanian Milk, prima axata pe productie si comercializare, iar cea de-a doua va include o ferma de vaci cu un efectiv initial de 1.000 de capete. "Ne intereseaza piata romaneasca, al carei potential este imens, dar daca vor aparea oportunitati de export, nu le vom refuza", a spus Israeli. Productia de lactate a companiei se va concentra pe produse proaspete, sub brandul Yoplait, in urma unui contract de franciza intre compania israeliana si Sodima, detinatoarea brandului. Yoplait se pozitioneaza pe locul doi in lume in categoria produselor lactate proaspete si produce in acest moment 2.500 de repere. Marca Yoplait este prezenta in 48 de tari si este lider de piata in 16 dintre acestea.

Compania Tnuva este cel mai mare producator din industria alimentara din Israel, cu vanzari anuale de 1,2 miliarde de dolari, controland in prezent 45% din piata de iaurturi din Israel. In Romania, structura de colectare a laptelui este subdezvoltata, situatie ce ingreuneaza serios cresterea unei piete cu un potential urias. Potrivit studiilor realizate de compania israeliana, doar 20% din productia de lapte ajunge la fabrici, restul fiind consumat individual. Un procent si mai mic corespunde standardelor impuse de Uniunea Europeana. "Piata e fragmentata, majoritatea jucatorilor sunt societati mici, locale. Exista putine companii multinationale in acest domeniu", spune Israeli.

Piata laptelui se ridica anual la 3,3 miliarde de litri din care doar 1,2 miliarde de litri sunt procesati in industria de profil, alte circa 2 miliarde de litri fiind vandute direct in piete fara sa fie pasteurizate. Piata este dominata de Friesland, Danone, LaDorna, Campina si Hochland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO