Companii

Cu vanzari tot mai mici, pierderile s-au accentuat la Otelinox

26.10.2005, 18:20 21

Producatorul de oteluri speciale Otelinox Targoviste, controlat de catre compania coreeana Samsung, a inregistrat in primele noua luni ale anului o pierdere de 7,38 milioane de lei (peste 2 milioane de euro), in conditiile unor vanzari cu circa 25% mai reduse decat in perioada similara a anului trecut.

In primele trei trimestre ale lui 2004, Otelinox obtinuse un profit net de 11,3 milioane de lei (2,75 milioane de euro).

Cifra de afaceri a companiei a fost, in primele noua luni, de 92,6 milioane de lei (53,8 milioane de euro), comparativ cu vanzari de 136,3 milioane de lei (89,5 milioane de euro) in aceeasi perioada a anului trecut.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a comenta aceste rezultate.

Scaderea vanzarilor este datorata, in primul rand, cererii reduse pentru produsele lungi cat si pentru produsele plate, a caror piata a fost nefavorabila in acest an, se arata intr-un raport transmis de companie catre Bursa de Valori. Cererea insuficienta, precum si stocurile mari de otel existente pe piata au determinat, de asemenea, o scadere semnificativa a preturilor de vanzare pe piata interna. La aceasta s-a adaugat si efectul aprecierii monedei nationale fata de dolar si euro, ceea ce a determinat diminuarea incasarilor pe tona de produs cu peste 10%.

In aceste conditii, societatea si-a redus productia incercand sa-si micsoreze cheltuielile de exploatare. Cheltuielile cu materiile prime, care reprezinta peste 50% din totalul cheltuielilor s-au diminuat astfel cu peste 30%. In schimb, cheltuielile cu personalul s-au majorat cu circa 6%.

Scaderea preturilor la otel a afectat in acest an toti jucatorii de pe piata. Dupa ce in 2004, producatorii de otel au inregistrat productii record, stimulati de cererea ridicata de pe piata si, mai ales, de preturile ridicate ale otelului, in 2005 aceasta piata a inregistrat un recul care s-a simtit chiar la nivelul marilor producatori mondiali, care au anuntat reduceri ale productiei. Combinatul Otelinox Targoviste are o capacitate de productie de 100.000 de tone pe an pentru profile mici si sarma si de 60.000 de tone pe an la produsele plate. O parte a productiei este destinata exportului, in special in Europa, unde incasarile companiei sunt obtinute in principal din vanzarea de produse plate din otel (table si benzi inoxidabile), pe acest segment de piata compania fiind singurul producator dintre fostele tari socialiste din regiune.

Societatea a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 41,6 milioane de euro, obtinand un profit net de 2 milioane de euro, de trei ori mai ridicat decat in 2003.

Actionarul majoritar al companiei este Samsung Deutschland, filiala a grupului coreean Samsung, care a preluat pachetul majoritar de 51% din actiuni de la APAPS in octombrie 1997. In prezent, Samsung controleaza aproape 75% din actiunile Otelinox. Principalul actionar minoritar este fondul de investitii Broadhurst, care detine circa 13% din actiuni.

Samsung a anuntat in acest an ca intentioneaza sa deruleze un program de investitii la Otelinox Targoviste, fara a preciza insa valoarea investitiilor. De asemenea, compania coreeana s-a aratat interesata de preluarea unor firme romanesti din domeniul laminarii si producerii de tubulatura din metale neferoase.

Actiunile Otelinox sunt listate la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 12 lei/actiune. La acest curs, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 35,5 milioane de euro.

andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO