Companii

Cum a parcurs avocatul Adrian Bulboacă primii cinci ani de „independenţă“, după un deceniu de lucru în firme internaţionale

Cum a parcurs avocatul Adrian Bulboacă primii cinci ani de „independenţă“, după un deceniu de lucru în firme internaţionale

Bulboacă a lucrat trei ani la Banca Ion Ţiriac, iar apoi câte cinci ani pentru Taylor Joynson Garrett şi Linklaters. În 2007 a fondat Bulboacă & Asociaţii

Autor: Cristi Moga

31.01.2012, 00:05 4198

Adrian Bulboacă, 42 de ani, unul dintre cei mai respectaţi avocaţi români din domeniul financiar-bancar, a făcut bilanţul primului "cincinal de independenţă", în care a format firma Bulboacă & Asociaţii, a construit o echipă de 30 de avocaţi şi un por­to­foliu de clienţi din care fac parte Goldman Sachs, Deutsche Bank, Kraft, Allianz Ţiriac sau British American Tobacco.

Bulboacă a lucrat pentru trei ani în banca fondată în anii '90 de către omul de afaceri Ion Ţiriac, iar apoi câte cinci ani în birourile din Bucureşti ale firmelor internaţionale de avocatură Taylor Joynson Garrett şi Linklaters. La începutul anului 2007, într-un birou din clădirea Millennium Business Center, de lângă Biserica Arme­neas­că din Capitală, Bulboacă şi alţi şase avo­caţi puneau la cale o nouă firmă, care avea să urce în topul primelor 10-20 de jucători din această piaţă.

Bulboacă nu oferă date legate de veni­turile realizate de firma pe care o con­duce, dar dă de înţeles că încasările anuale sunt în palierul 2,5-3 milioane de euro, cu o marjă de profitabilitate de aproximativ 50-55%.

Cum au fost începuturile?

"La momentul la care am plecat din Linklaters, aveam şi alte două opţiuni: să deschid biroul din România al DLA Piper sau să merg la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, firmă care poate se numea altfel astăzi", spune Bulboacă zâmbind. Bulboacă şi Florentin Ţuca, unul dintre cei doi managing partneri ai firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii, liderul pieţei de avocatură în funcţie de cifra de afaceri, au fost colegi de armată şi au stat în aceeaşi cameră. Cu toate acestea, el a preferat să meargă pe cont pro­priu.

"Ulterior, am avut şi posibilitatea de a con­duce biroul Allen & Overy din România, dar după ce am vizitat mai multe birouri din re­giune, dar şi de la Londra, ale acestor firme internaţionale, am realizat că modelul lor nu diferea de cel al Linklaters şi asta ar fi însemnat să mă întorc de unde am plecat. Consider că am ales cea mai bună opţiune şi, fără dubii, vom rămâne independenţi în continuare."

Avocatul povesteşte că, deşi Linklaters a însemnat o şcoală pentru numeroşi avocaţi români, care conduc astăzi câteva dintre cele mai mari firme din piaţă, britanicii nu ofereau avocaţilor români posibilitatea de a deveni parteneri.

"La momentul plecării, consideram că Linklaters nu are un viitor în România (bri­tanicii au închis biroul din Bucureşti un an mai târziu - n. red.). Am plecat de la Linklaters cu reputaţia dobândită şi cu legă­turi cu anumiţi clienţi", spune Bulboacă, dând şi exemple precum companiile Ascom din Moldova sau producătorul şerveţelelor Zewa, pe care îi asistă de 12-13 ani, încă dinainte de a se angaja la Linklaters. Pe de altă parte, alţi clienţi, precum Goldman Sachs, au fost dobândiţi ulterior "datorită unor eforturi proprii de marketing".

Deutsche Bank, primul client

Activitatea Bulboacă & Asociaţii a înce­put cu germanii de la Deutsche Bank drept prim client, într-un dosar mai vechi legat de o finanţare pentru Consiliul Jude­ţean Suceava.

Anii au trecut, firma a devenit un "nume" în piaţă, dar în vara anului 2009 a avut loc cel mai solicitant moment din istoria casei de avocatură, incendiul care a afectat clădirea Millennium şi biroul firmei.

"Era vineri seară, mă uitam la un film, o comedie, şi am fost sunat că arde clădirea. De la Unirii, unde stăteam, se putea observa pe geam incendiul. Am dat atunci seara sms-uri mai multor brokeri din piaţa de birouri, iar sâmbătă dimineaţa căutam deja alt sediu alături de cei de la BNP Paribas Real Estate. Duminică seara eram instalaţi la Regus (pe strada Maria Roseti - n. red.) deoarece marţi era programată semnarea unei tranzacţii", povesteşte situaţia avocatul.

Ulterior, sediul Bulboacă & Asociaţii a fost mutat în clădirea UTI Business Center dezvoltată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, în care casa de avocatură îşi desfăşoară şi astăzi activitatea.

Criza ne-a învăţat să reducem risipa

"2011 poate fi considerat cel mai bun an al firmei, fiind înregistrată o creştere de 33% faţă de anul precedent atât ca facturi emise, cât şi ca încasări. Criza consider că a fost o perioadă utilă, în care toţi a trebuit să ne reanalizăm activitatea, inclusiv în materie de costuri. Am renegociat contractele cu furnizorii, am devenit mai gospodari şi ne-am dat seama că putem reduce risipa."

Din poziţia de fondator şi managing partner, Bulboacă spune că obiectivul său este să vină dimineaţa la 9.30 la birou şi să plece seara, în jurul orei 20, dar sunt şi perioade în care volumul de lucru impune "orele peste program".

"Dosarele cele mai solicitante ca expunere în timp sunt cele de fuziuni şi achi­ziţii, unde în etapa de due diligence clienţii cer ok-ul în trei săptămâni. Astfel, în primele două săptămâni se lucrează de dimineaţa de la nouă până spre miezul nopţii, iar în a treia săptămână, când se redactează raportul, se stă şi după ora 12", explică Bulboacă.

Printre cele mai importante tranzacţii în care firma a fost implicată de-a lungul tim­pu­lui Bulboacă aminteşte asistarea grupului OTP din Ungaria la vânzarea diviziei de asi­gu­rări către francezii de la Groupama. Pre­luarea de către Wipro a unei divizii din cadrul Alcatel Lucent a fost o altă tranzacţie asistată de avocaţii de la Bulboacă.

"Lucrăm la o fuziune foarte mare în zona de producţie, unde două multina­ţionale cu prezenţă în România vor să facă o unificare a businessului local. Am început să lucrăm la tranzacţie în luna septembrie, în prezent se discută documentele tranzacţiei, iar prin mai-iunie ar putea fi finalizată. Apetitul pentru tranzacţii însă este în continuare scăzut", spune Bulboacă.

Care sunt obiectivele firmei pentru următorii ani?

"Ne propunem în fiecare an să creştem. Pentru acest an am bugetat o creştere de 30%. Ca număr de avocaţi m-aş uita la modelul Slaughter & May (firmă de talie medie de la Londra, dar cu productivitate şi profitabilitate de top - n. red.): să fim un colectiv de 50 de avocaţi, cu o prezenţă regională extrem de activă, în primul în rând în tranzacţii, dar nu excludem nici varianta deschiderii unui birou regional", a conchis Bulboacă.

Mai citiţi şi

Uniţi puteau fi liderul pieţei de avocatură: şase foşti colegi la Linklaters conduc firme cu 200 de avocaţi şi încasări de 30 de milioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO