Companii

Cum au ajuns polonezii de la Enterprise Investors de la tranzactiile semnate in camerele de hotel la investitii de 160 mil. €

Cum au ajuns polonezii de la Enterprise Investors de la tranzactiile semnate in camerele de hotel la investitii de 160 mil. €

Jacek Siwicki, presedintele Enterprise Investors: La inceputul anilor 2000, ne gandeam sa aducem Orange pe Bursa, insa France Telecom a fost dispusa sa ne plateasca un multiplicator satisfacator pentru a prelua pachetul majoritar, astfel ca am ales sa vindem participatia in afara pietei de capital

30.05.2010, 19:51 61

Jacek Siwicki, presedintele companiei poloneze de private equityEnterprise Investors, cu investitii de peste 160 de milioane deeuro in companii romanesti, spune ca piata locala s-a schimbatdramatic in ultimul deceniu.

Astfel, de la primele tranzactii semnate cu antreprenori incamere de hotel, in prezent negocierile au devenit extrem destranse si se deruleaza cu jucatori internationali.

Prima investitie a fondurilor Enterprise Investors pe piatalocala a fost si cea mai profitabila.

Participatia de 23% din MobilRom (astazi Orange), achizitionatain anul 2000 pentru o suma de 19 mil. euro, a adus firmei polonezeun multiplicator de patru in momentul exitului in 2005, cand FranceTelecom a preluat pachetul majoritar. Enterprise Investors ainvestit in operatorul de telefonie mobila alaturi de mai multefonduri de investitii, printre care AIG si Oresa Ventures.

"La inceputul anilor 2000, ne gandeam sa aducem Orange pe Bursa,insa France Telecom a fost dispusa sa ne plateasca un multiplicatorsatisfacator pentru a prelua pachetul majoritar, astfel ca am alessa vindem participatia in afara pietei de capital", a spus JacekSiwicki, presedintele Enterprise Investors.

Infiintata in urma cu 20 de ani, la Varsovia, fondul de privateequity a investit peste 1,3 mld. euro in regiunea Europei Centralesi de Est, piata poloneza atragand cele mai mari plasamente.

Enterprise Investors a fost fondata de doi americani, JohnBirkelund si Robert Faris, de numele lui Birkelund fiind legat siprimul fond de private equity din SUA, in care investea familiaRothschild. In fondurile Enterprise Investors investesc de lafonduri de pensii, banci de investitii (BERD, JP Morgan), companiide asigurari (Allianz).

"Romania s-a schimbat dramatic"

Lantul de magazine Artima, pe care fondul polonez l-aachizitionat in 2005 de la omul de afaceri Florentin Banu, a fostal doilea cel mai profitabil plasament local. In 2007, cand avandut Artima catre Carrefour, fondul a incasat 55 de milioane deeuro, de trei ori mai mult decat investitia initiala.

"Romania s-a schimbat dramatic in ultimii zece ani. Daca in2003, cand purtam primele discutii privind achizitionarea unuiretailer romanesc si ne intalneam cu Florentin Banu, proprietarulde atunci al Artima, in camere de hotel pentru a pune la punctdetaliile unei tranzactii, in 2007 primeam oferte de la cei maimari jucatori internationali pentru Artima", a continuatSiwicki.

La doi ani de la vanzarea Artima, fondul polonez a investit dinnou in retail, achizitionand lantul de magazine Profi in schimbulunei investitii de 66 de milioane de euro.

"In ceea ce priveste Profi, strategia este de a extindeoperatiunile prin achizitii de magazine de la concurenti, dar siprin deschiderea de spatii noi", a adaugat presedintele EnterpriseInvestors.

Dupa preluarea Profi, in toamna anului trecut, oficialiiEnterprise Investors au anuntat ca pana in 2013 au in plan dublarearetelei de magazine pana la 130 de unitati in teritoriu.

La inceputul acestui an, Profi a achizitionat trei spatii inTargoviste, Roman si Pascani de la retailerii Ethos si Fidelio.

Strategia aplicata la Profi este in mare masura similara cu ceaabordata la o alta companie din portofoliu: producatorul demateriale de constructii Macon.

Enterprise Investors si-a stabilit ca obiectiv pentru urmatoriidoi ani achizitionarea sau construirea de la zero a unei noifabrici de BCA, pe langa cele doua pe care le detine deja la Deva(in 2006) si Oradea (in 2008), reunite sub brandul Macon, care seafla deja pe primul loc in topul producatorilor de BCA.

"Obtinerea unui pret bun de exit ar fi precum o luptaimpotriva curentului"

Productia de software este un al pariu facut de polonezii de laEnterprise Investors pe piata locala. In 2005 Enterprise Investorsa intrat in actionariatul Siveco intr-o tranzactie combinata depreluare de actiuni si majorare de capital, detinand in prezent22,5%. Siveco este in prezent cel mai mare producator de softlocal. La sfarsitul anului 2007, Siveco a inceput procesul deextindere a activitatii in afara granitelor tarii pentru ca in 2008sa preia compania bulgareasca de IT Latona pentru 2 milioane deeuro.

"Nu ar fi rezonabil sa vindem participatia la Siveco acum.Obtinerea unui pret bun de exit ar fi precum o lupta impotrivacurentului. Cu toate acestea, Siveco este un candidat foarte bunpentru o listare duala pe Bursa din Bucuresti si pe cea de laVarsovia. Analizam in acelasi timp jucatori din regiune pentruextinderea Siveco in afara granitelor tarii", a afirmatSiwicki.

Cea mai recenta tranzactie incheiata pe piata locala a fostachizitia unui pachet de 56% din actiunile companiei de resurseumane SmarTree, afacere fondata de Eric Kish, unul dintre primiiangajati ai lui Dinu Patriciu in grupul Rompetrol, in schimbul a 3milioane de euro.

"Din experienta tranzactiilor pe care le-am incheiat, pot spuneca antreprenorii nu difera atat de mult de la o tara la alta: cutotii sunt creativi si invata usor. Una dintre cele mai mariprovocari pentru antreprenori este sa invete ca nu sunt Dumnezeu,ca nu pot conduce compania precum un «one man show»", a conchispresedintele Enterprise Investors.

Ce spune Jacek Siwicki despre:

  • Cea mai profitabila investitie:

La inceputul anilor 2000, ne gandeam sa aducem Orange pe Bursa,insa France Telecom a fost dispusa sa ne plateasca un multiplicatorsatisfacator pentru a prelua pachetul majoritar.

  • Antreprenori:

Din experienta tranzactiilor pe care le-am incheiat, pot spuneca antreprenorii nu difera atat de mult de la o tara la alta: cutotii sunt creativi si invata usor.

  • Romania:

Romania s-a schimbat dramatic in ultimii zece ani. In 2003,purtam primele discutii privind achizitionarea unui retailerromanesc si ne intalneam cu Florentin Banu, proprietarul de atuncial Artima, in camere de hotel.

ENTERPRISE in Romania

  • Compania de resurse umane SmarTree (2010)
  • Lantul de magazine Profi (2009)
  • Producatorul de materiale de constructii Macon (2006)
  • producatorul de soft Siveco (2005)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO