Companii

Cum faci o afacere de 400 mil. € cu 7 oameni? Revinzi gaze din Rusia

Cum faci o afacere de 400 mil. € cu 7 oameni? Revinzi gaze din Rusia

WIEE Romania este cel mai puternic importator de gaze naturale cu o cota de 38,4%, peste Distrigaz Sud sau E.ON Gaz Romania, potrivit datelor ANRE (FOTO: Reuters)

16.06.2009, 16:15 353
 

WIEE este cel mai mare intermediar de gaze, pe care Rusia l-a agreat inca din 1993 in relatia cu Romania, WIEE Romania fiind un satelit local al firmei mama, care se ocupa tot cu comertul cu gaze rusesti. Practic WIEE Romania este o alta companie care se interpune in relatia dintre consumator si unicul furnizor de gaze de import, Rusia, prin faptul ca la randul sau cumpara gazul de la unul din intermediarii agreati de rusi si-l revinde apoi catre clientii sai.

Un angajat aduce 55 mil. euro
Rezultatul obtinut de WIEE Romania, care este cu 84% mai mare comparativ cu 2007, a fost adus de doar sapte angajati, numar aproape dublu fata de anul anterior, ceea ce inseamna o productivitate pe salariat de peste 55 de milioane de euro.
In comparatie cu alte companii care activeaza pe segmentul gazelor naturale, cum ar fi Petrom, Romgaz sau GDF SUEZ Energy Romania, productivitatea la care lucreaza WIEE Romania este de peste 360 de ori mai mare in contextul in care productivitatea medie a companiilor enumerate mai sus nu depaseste 0,15 milioane de euro pe salariat.
„Printre cei mai mari clienti ai WIEE Romania se numara companiile energetice consumatoare de gaze. WIEE Romania cumpara gazul de la WIEE Zug. Anul trecut am comercializat 1,4 miliarde de metri cubi de gaze pe plan local", au declarat reprezentantii companiei.
Au ajuns la aproape 40% din importurile de gaze
Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in decembrie 2008 WIEE Romania devine cel mai puternic importator de gaze naturale cu o cota de 38,4%, peste Distrigaz Sud sau E.ON Gaz Romania.
Procentul de piata este de peste doua ori mai mare fata de cel din decembrie 2007.
In contextul in care pretul gazelor din import a crescut in 2008 cu mai bine de 150 de dolari fata de 2007, pana la o medie anuala de 457 de dolari pe mia de metri cubi, WIEE Romania a ajuns la afaceri de 388 de milioane de euro anul trecut, cu 84% mai mari fata de cele din 2007.
WIEE este prezent pe piata de 16 ani si are un contract cu Gazprom privind importul de gaze pana in anul 2030, fiind principalul intermediar pentru furnizarea de gaze rusesti pentru piata locala. In afara de WIEE, Romania mai importa gaze printr-un alt intermediar, Imex Oil, companie controlata de omul de afaceri rus Vitali Matsitski, sub controlul caruia se afla si combinatul Alro. Toate celelalte companii care comercializeaza gaze din import, inclusiv WIEE Romania, achizitioneaza gazul rusesc doar prin intermediul acestor doua companii.
De la intrarea pe piata locala, WIEE si-a construit o serie de firme, toate activand in domeniul gazelor naturale. Astfel, in 1994 se infiinteaza Wirom Gas, care este specializata pe partea de distributie si furnizare de gaze naturale, iar in 2000 este infiintata firma WIEE Romania, axata pe comercializarea de gaze naturale. Modelul prin care functioneaza WIEE pe piata locala este similar cu cel prin care functioneaza celalalt intermediar de gaze.
Astfel, desi in 2007 Conef Energy, o alta companie din imperiul lui Matsitski, semneaza cu Gazprom un contract de import pentru Romania valabil pana in 2030, pe piata locala Imex Oil figureaza ca fiind al doilea mare intermediar de gaze rusesti, ceea ce inseamna ca vanzarile de gaze se fac prin aceasta firma inregistrata in Cipru. Cu toate acestea, pe lista ANRE a importatorilor de gaze figureaza firma Conef Gaz.
Romania nu mai importa direct gaze naturale din Rusia din 1993, iar prima companie agreata de rusi pentru vanzarea de gaze pentru piata locala a fost WIEE. Intre 1993 si 2002, WIEE a adus in Romania circa 3-5 miliarde de metri cubi de gaze anual.
In anii trecuti, cam o treime din consumul intern de gaze era asigurat exclusiv de gazul rusesc prin cei doi intermediari WIEE si Imex Oil. Restul cererii, de pana la circa 17 miliarde de metri cubi de gaze anual, era asigurat de cei doi producatori locali, Petrom si Romgaz, in proportii aproximativ egale. De la inceptul acestui an, ponderea gazelor din import a inceput sa scada odata cu diminuarea consumului intern ca efect al crizei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO