Companii

Cum se vede Bucurestiul ca oras turistic

Cum se vede Bucurestiul ca oras turistic

Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agentiei de turism Invitation Romania: Nu avem autocare pentru circuitul orasului, asa cum se intampla in alte tari. Nu avem un restaurant, in care sa poti merge la cina si sa vezi un spectacol popular. Palatul Parlamentului si Muzeul Cotroceni nu sunt deschise tot timpul. Mai mult, inca nu avem un centru vechi refacut, iar valorile orasului nu sunt puse in evidenta.

02.11.2009, 23:45 409

"Gasesc Bucurestiul foarte conservator, dar interesant inacelasi timp. Probabil din cauza acestui amestec de nou si vechiprovenit din alaturarea cladirilor din sticla cu cele comuniste.M-am plimbat prin centrul vechi al orasului pana acum", spuneAbdeel Ammah, 57 de ani, un turist israelian care intentiona saviziteze Palatul Parlamentului, cladire care era insa inchisapentru turisti in acea zi.
Abdeel Ammah este de doar 24 de ore in Bucuresti, fiind la primavizita in Romania, dupa ce a trecut prin mai multe capitale dinEuropa.
"Acum o sa am o imagine negativa despre Bucuresti", declara zambindAbdeel, dupa ce un reprezentant de la Palatul Parlamentului ilanunta ca abia de a doua zi se primesc vizitatori. In perioada18-20 octombrie, Palatul Parlamentului a fost inchis pentruvizitatori, deoarece s-au organizat conferinte, iar salile erauocupate, insa in mod normal se pot face vizite zilnic intre orele10-16.
"Numarul turistilor straini care au venit sa viziteze Capitala prinagentia noastra este mai mare fata de cel de anul trecut, cand s-ainregistrat o crestere de aproape 100%", a declarat Iulian Andrei,directorul general al agentiei de turism Blue Line, care aduceturisti din Israel, in circuite culturale in tara, pe litoral darsi in Bucuresti.

"Indicatori" muzeelor arata cresteri
Venirea turistilor straini in Capitala se vede si in numarul debilete vandute de muzee, obiectivele turistice vizitate de strainiicare calatoresc.
Astfel, in primele noua luni anul acesta, Muzeul National alSatului a primit cu 5% mai multi vizitatori straini decat inaceeasi perioada a anului trecut, pretul unui bilet fiind de 6lei.
"Numarul de turisti a crescut, dar nu semnificativ. In total amavut 226.200 de turisti romani si straini. In general, numarul devizitatori variaza intre 350.000-400.000 anual, din care o treimesau o patrime sunt straini", spune Paula Popoiu, directorul generalal Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti din Bucuresti.
Si la Palatul Parlamentului s-a inregistrat o crestere a numaruluide turisti straini, dupa cum afirma reprezentantii palatului, faraa preciza insa despre ce procent este vorba. "Din ianuarie pana inseptembrie am avut aproape 92.000 de vizitatori straini, mai multca anul trecut, avand in vedere ca anul acesta au fost mai multezile pentru vizite."
Pe de alta parte, la Muzeul National Cotroceni au fost mai putinivizitatori straini, respectiv circa 3.400 de persoane fata deaproape 3.600 in primele noua luni ale anului trecut, per totalinsa fiind inregistrati mai multi vizitatori. A crescut in schimbcu 52% numarul de tineri care au vizitat muzeul in perioadaianuarie-septembrie, pana la 6.366, potrivit lui Mihail Ipate, sefde relatii publice in cadrul muzeului.
"Nu am avut timp sa vizitez Palatul Parlamentului, pe care l-amvazut doar din exterior, insa am vizitat Muzeul Aviatiei, care estefoarte frumos", a declarat brazilianul Julio Cesar Guedes Antunes,26 de ani, profesor al departamentului de informatica si ingineriein cadrul Facultatii de Tehnologie din Montes Claros, dar sicercetator al istoriei militare. Antunes a venit pe cont propriuintr-un sejur de patru zile in Bucuresti, fiind cazat la hotelul depatru stele Phoenicia.
"Am intrat in cateva cafenele si restaurante, iar preturile suntmult mai mici decat cele din Germania, pe care am vizitat-o inaintede-a ajunge in Bucuresti", mentioneaza brazilianul, care apreciazaca aspectul orasului i se pare putin comunist, mai ales pe vremeaploioasa pe care a prins-o.Fara dateoficiale
O centralizare a numarului de turisti straini care au venit pentrua vizita Bucurestiul nu exista, insa datele oferite de agentiile deturism si muzee arata ca au fost cateva sute de mii de turististraini in acest an in Capitala.
"Trebuie sa contam pe mirajul destinatiei turistice Bucuresti, careatrage in special turisti tineri ce vin in mod independent situristi mai in varsta, care ajung in Bucuresti prin circuiteleculturale. Este insa nevoie ca turistii sa simta ca cineva s-agandit la ei. Ar trebui sa avem un centru de informare in Capitala,niste brosuri, restaurante deschise la orice ora, strazi luminate",a spus proprietarul Blue Line, agentie care lucreaza cu treiparteneri care vand doar Bucurestiul ca destinatie turistica, darsi cu parteneri care vand o noapte in Capitala, ca o destinatiedintr-un circuit turistic.
Iulian Andrei mai mentioneaza ca daca mergi pe jos in Capitala, caturist strain, nu gasesti nimic prietenos. "Ca sa intram innormalitate, este de asemenea nevoie si de o strategie de promovarea Capitalei, daca vrem sa atragem turisti straini, asa cum seintampla in Praga, Paris sau alte capitale europene", dupa cumapreciaza el.
Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agentiei de turism InvitationRomania, care aduce turisti straini in special din Franta, Belgia,Germania, sustine ca Bucurestiul nu este inca o destinatie deincoming, in care sa vina turistii straini.
"Nu avem autocare pentru circuitul orasului, asa cum se intampla inalte tari. Nu avem un restaurant, in care sa poti merge la cina sisa vezi un spectacol popular. Palatul Parlamentului si MuzeulCotroceni nu sunt deschise tot timpul. Mai mult, inca nu avem uncentru vechi refacut, iar valorile orasului nu sunt puse inevidenta, lipsesc parghiile de promovare", a declarat proprietarulInvitation Romania, ce a rulat o cifra de afaceri de aproape 1milion de euro si un profit de circa 25.000 de euro anul trecut,potrivit datelor de pe mfinante.ro.Capitala, dominata incade turismul de afaceri
Si hotelierii din Capitala sustin ca Bucurestiul este mai mult odestinatie de afaceri, decat una de leisure. "Avem 32 de camereclasificate la patru stele, care sunt ocupate de turisti strainicare stau putin. Aproape 30% din camere sunt ocupate de aceastacategorie de turisti", a spus un reprezentant al hotelului Armoniadin Bucuresti.
Asadar, Capitala ramane o destinatie pentru o noapte sau doua, dupacum apreciaza Fodoreanu. "In luna septembrie am adus 400-450 deturisti la festivalul Enescu, insa pe tot anul nu exista ostatistica. Pot spune doar ca de la inceputul am adus din export220.000 de euro."
Fodoreanu mai precizeaza ca numarul de turisti straini care auvenit in Romania a fost in stagnare anul acesta sau cel mult increstere cu 5%, circuitele culturale fiind in continuare produsulcare atrage cei mai multi turisti, care au de obicei varste depeste 50 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO