Companii

Cum va evolua pretul apartamentelor anul acesta?

Cum va evolua pretul apartamentelor anul acesta?
05.01.2010, 23:22 181

Consultantii evita sa faca pronosticuri prea exacte, inconditiile in care numeroase intrebari planeaza inca asupra pieteirezidentiale: cum va fi modificat programul "Prima casa"?, cat vormai astepta bancile banii de la dezvoltatori si cand vor incepeexecutarile?, cum va evolua economia - va fi un nou an derecesiune?

Parerile consultantilor pot fi diametral opuse - daca uniiapreciaza ca apartamentele vechi risca sa isi continue deprecierea,altii considera ca pe piata locuintelor noi dezvoltatorii vor finevoiti sa isi reduca pretentiile.

In timp ce majoritatea consultantilor considera ca pe piata maieste inca loc de scadere, reprezentantii Regatta spun ca din varaacestui an, in lipsa unor noi "fenomene perturbatoare", preturilevor reincepe sa creasca, cu valori cuprinse intre 10 si 20%.

Pentrua realiza acest sondaj ZF a solicitat opinia celor mai mari firmede consultanta imobiliara cu activitate pe segmentul rezidential(Coldwell Banker, CBRE Eurisko, DTZ Echinox,Regatta si Neocasa), precum si a doua dintre cele mai vizitatesite-uri de anunturi imobiliare. Piata de consultanta si brokerajimobiliar era estimata in 2008 la 50 mil. euro, insa anul trecuts-a prabusit cu aproximativ 50%, pe fondul scaderii numarului detranzactii.

Cine a avut mai multa dreptate? Vom trage linie si vom vedea lasfarsitul anului.

Ruxandra Cleciu, partener Neocasa: "Nu vor filucruri spectaculoase in acest an in privinta preturilor. Nu credca vor fi preturi foarte diferite decat acum. In sus cred ca nu aucum sa mearga, iar de coborat nu cred ca ar mai putea cobori foartetare, decat legat de un anumit context extern. Totodata,dezvoltatorii vor incerca sa scape de stocurile pe care le au, siaici ar mai putea avea loc reduceri de preturi. O perioada destulde lunga nu vor mai fi tranzactiile care erau in urma cu doi-treiani."

Adrian Erimescu, director generalImobiliare.ro: "Din perspectiva evolutiei preturilor laapartamente, 2009 a fost cu siguranta un an atipic, cu scaderisemnificative in prima jumatate a anului si cu o evolutiefluctuanta, oarecum haotica in cea de-a doua parte. (...) In ceeace priveste evolutia preturilor in 2010, exista conditii pentru caacestea sa scada, in special in cazul apartamentelor vechi, tinandcont de noile conditii vehiculate ale programului «Prima casa» side lipsa unei mase critice de cumparatori. Este insa imposibil deestimat in acest moment care va fi ponderea acestei scaderi."

Mihaela Pana, directorul departamentului rezidential alDTZ Echinox: "Asteptarile pentru 2010 nu sunt maioptimiste comparativ cu 2009. Exista totusi semne ca lucrurile s-arputea schimba in bine incepand cu a doua parte a anului. (...) In2010 vor reusi sa vanda dezvoltatorii care inteleg sa accepte unprofit mic, dar in aceeasi masura sa ofere si solutii de finantarecumparatorilor. Din pacate acest segment este unul ceva maisensibil. Existenta unui stoc foarte mare de proprietati oferitespre vanzare si a unui numar redus de cumparatori va face ca peparcursul lui 2010 sa existe tranzactii la preturi mai micicomparativ cu 2009."

Magazinuldecase.ro: "La inceputul lui 2010 vormai exista scaderi ale pretului mediu pentru apartamente, careprobabil nu vor depasi 10-15% fata de nivelul inregistrat lasfarsitul lui 2009. Totusi, probabil pe la mijlocul lui 2010 se varemarca o stabilizare a pietei: oscilatiile vor fi din ce in ce maimici, iar tranzactiile vor spori. Asadar, consideram ca pretulmediu la sfarsitul lui 2010 pentru apartamente va fi mai mic cu10-15% fata de finalul lui 2009."

Robert Teodorescu, manager departamentul rezidentialRegatta: "Inceputul lui 2010 este marcat de acelasifenomen ce a caracterizat si 2009 - blocajul imobiliar, atatvanzatorii, cat si cumparatorii fiind inca inexpectativa, pentru ca nu stiu ce va aduce acest an. (...) Neasteptam ca primele 2-3 luni sa fie caracterizate de blocaj si nucredem ca vom asista la schimbari semnificative. Daca nu vorinterveni alte fenomene perturbatoare pentru sectorul imobiliarromanesc, estimam ca sectorul rezidential va inregistra un trendusor ascendent odata cu vara acestui an, iar la sfarsitul lui 2010preturile de vanzare ale locuintelor vor inregistra cresteri intre10 si 20% fata de valorile curente."

Ionut Bordei, head of residential department CBREEurisko: "Piata imobiliara depinde foarte mult deeconomie. Starea economiei este cel mai bun indicator pentruveniturile populatiei. Daca economia va merge mai prost, atunci eposibil, din cauza lipsei puterii de cumparare, sa mai vedemscaderi in piata apartamentelor noi, acolo unde dezvoltatorii suntpresati de credite. Daca economia va creste, piata se va mentine laacelasi nivel de preturi si pe alocuri se vor inregistra si micicresteri, nespectaculoase, care oricum vor fi departe de preturiledin 2007."

Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates ofRomania: "Cred ca in ceea ce priveste preturileapartamentelor nu se schimba mare lucru in acest an. Vor fivariatii clasice, plus minus 5-10%, in functie de numarul de oferteexistente pe piata la un moment dat. Piata apartamentelor vechistationeaza de luni de zile. Ar putea avea loc scaderi pe piataapartamentelor noi, in functie de momentul in care bancile vordecide sa execute anumite proiecte, fapt ce nu s-a intamplat panaacum. Cred ca variatia va fi mai accentuata pe produsele noi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO