Companii

Dan Lazarescu, ex-TotalSoft si Medicover: Construiesc business-uri care se maturizeaza si apoi pleaca de acasa

Dan Lazarescu, ex-TotalSoft si Medicover: Construiesc business-uri care se maturizeaza si apoi pleaca de acasa

Dan Lazarescu, actionar Canah: La inceputul proiectului voiam sa exportam, aveam intentii de contracte cu Italia si Germania, insa in ultimele sase, sapte luni ne-am uitat si la piata romaneasca si am realizat ca e si aici o oportunitate. Nu exista in magazinele romanesti produse din canepa sau ulei de canepa.

16.05.2007, 16:28 796

Dan Lazarescu, fost actionar al furnizorului de servicii medicale Medicover si al companiei de software TotalSoft, spune ca dupa zece ani petrecuti in Medicover, unde a fost si director general, a venit momentul inceperii unui nou business.
Dan Lazarescu, 61 de ani, a pus, impreuna cu alti actionari, bazele unei fabrici de produse naturiste in Salonta, judetul Bihor, business despre care spune ca are un potential foarte mare de crestere.
"Eu lucrez pe proiecte, construiesc un business, se maturizeaza si pleaca de acasa. Asa a fost si cu Medicover", a spus el.
Astfel, in 2005 Dan Lazarescu a iesit din toate afacerile pe care le avea la acea data in Romania, in principal Medicover si TotalSoft, dupa cum spune el, si a aplicat pentru o investitie in productie, prin programul SAPARD, in urma caruia a luat nastere compania Canah.
In cifre, povestea companiei Canah se poate rezuma intr-un proiect SAPARD in urma caruia a rezultat o investitie de 1,7 milioane de euro, o fabrica cu o capacitate de procesare de 1.000 de tone de canepa anual si 20 de tone de samanta de canepa deja recoltate, care asteapta sa se transforme in produse naturiste, precum uleiul de canepa sau faina de canepa. Pentru Dan Lazarescu insa, afacerea rezultata este consecinta mai multor idei si oportunitati.
"Am citit o carte "Totul despre canepa" si m-a fascinat ideea in sine. Astfel, am aflat ca aceasta planta actioneaza pe patru arii terapeutice - cardiovascular, boli mintale, dermatologie si asupra sistemului imunitar. Si ideea aceasta mi-a ramas in minte...", spune Lazarescu.
In al doilea rand, iesirea din cele doua afaceri importante pe care le avea, Medicover si TotalSoft, a lasat un gol ce trebuia umplut. Lazarescu nu doreste sa vorbeasca despre actiunile detinute in cele doua companii sau despre suma incasata in urma celor doua exit-uri. "Un element important a fost si programul SAPARD, care m-a impulsionat sa incep proiectul. In aceste tipuri de afaceri se lucreaza cu suprafete de teren mai mici si cultivatori de mici dimensiuni, iar SAPARD-ul ne-a oferit o oportunitate de dezvoltare", a precizat Lazarescu.
Ceea ce l-a impulsionat insa sa demareze acest business a fost raspandirea terapiilor naturiste in America de Nord si Europa.
"La inceputul proiectului voiam sa exportam, aveam intentii de contracte cu Italia si Germania, insa in ultimele sase, sapte luni ne-am uitat si la piata romaneasca si am realizat ca e si aici o oportunitate. Nu exista in magazinele romanesti produse din canepa sau ulei de canepa", a spus omul de afaceri.
In momentul in care ideea de afacere era deja concretizata, Dan Lazarescu trebuia sa caute furnizori. Intrucat stia dintr-o experienta anterioara ca zona de vest a tarii este propice pentru cultivarea canepii, a ajuns la Salonta, in judetul Bihor.
"In 2005 am avut un experiment cu canepa in zona Satu Mare asa ca, atunci cand s-a luat decizia sa facem compania Canah, am inceput sa cautam in zona de vest a tarii. Astfel, in doua, trei luni am reusit sa concesionam un teren pe 49 de ani la Salonta pe care am facut investitia in fabrica", a spus Lazarescu.
Fostul director al Medicover a cautat apoi furnizori in zona. Desi acestia nu erau cultivatori de canepa initial, au ajuns in primul an sa cultive peste 120 de hectare de teren.
"Acestia nu cultivau inainte sa mergem noi acolo, insa in 2006 am avut 21 de cultivatori dintre care 3 au fost bio-certificati", a precizat Lazarescu.
Dupa prima recolta cererile au inceput sa vina din partea furnizorilor. "In octombrie-noiembrie anul trecut am avut un varf de cereri pentru 2007, iar pe hartie am ajuns la peste 600 de hectare. Veneau ei la noi sa cultive, dar statul a retras subventia de cultivare a canepii pentru samanta, asa ca acum mai avem 10 furnizori, care cultiva insa suprafete mai mari", a adaugat initiatorul afacerii Canah. Furnizorii Canah cultiva in prezent circa 200 de hectare de teren, iar trei din cei 10 sunt certificati bio.
Certificarea bio reprezinta si motivul pentru care Lazarescu prefera sa aiba furnizori locali, cu care sa stabileasca o relatie de colaborare pe termen lung. Astfel, in luna august compania va intra pe piata cu trei produse, ulei de canepa, capsule din ulei de canepa si ulei de corp.
"Vrem sa le distribuim in farmacii si in lanturi naturiste", a spus reprezentantul Canah.
Totodata, in aceeasi perioada compania intentioneaza sa introduca pe piata si faina de canepa, iar in acest sens este in cautarea unui producator de paine. Seria de produse care va iesi din fabrica de la Salonta nu se va opri insa aici. "Avem doua variante. Sa ne extindem cu produsele din samanta, precum lapte si derivate din lapte sau sa prelucram tulpina. Spatiul pe care il avem concesionat la Salonta este gandit atat pentru prelucrarea semintei, cat si a tulpinii, dar nu putem deschide toate aceste fronturi o data. Deocamdata suntem in discutii pentru ca exista un patent inregistrat de un austriac pe productie de lapte din canepa si vrem sa il cumparam", a spus Lazarescu.
Astfel, pentru cel de-al doilea proiect SAPARD pe care vor sa-l initieze reprezentantii companiei trebuie sa hotarasca daca vor merge mai departe pe samanta (functional food) sau daca vor incepe sa prelucreze tulpina de canepa. "Din punctul de vedere al businessului ar fi bine sa procesam cat mai mult din canepa, iar fibra rezultata din tulpina are foarte multe intrebuintari. Din fibra scurta se poate face hartie, se poate folosi in industria auto, in industria de constructii, mobila, instrumente muzicale, sau fibra lunga care se foloseste in confectii", a adaugat Lazarescu.
Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, Lazarescu detine 5% din Canah, iar compania din Cipru Trolos, inca 70%. Restul de 25% este detinut de o alta persoana fizica din Romania.
Omul de afaceri estimeaza ca la nivelul anului 2009 cifra de afaceri a companiei sa depaseasca 2,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO