Companii

Dascălu şi Auchan bat palma pentru un hipermarket la Iaşi

Dascălu şi Auchan bat palma pentru un hipermarket la Iaşi

Iulian Dascălu, proprietarul companiei Iulius Group, investeşte 260 mil. euro în proiectul Palas din Iaşi

Autor: Cristi Moga

13.09.2010, 23:25 53

Dascălu şi Auchan au extins astfel colaborarea existentă pentrucentrele comerciale Iulius Mall din Timişoara, Cluj şi Suceava,care fac din lanţul francez de hipermarketuri cel mai importantchiriaş al lui Dascălu în funcţie de suprafaţa ocupată în centrelecomerciale pe care acesta le deţine.

Proiectul Palas din Iaşi implică o investiţie de 260 de milioanede euro a cărei finalizare este programată pentru toamna anuluiviitor.

Reprezentanţii Auchan şi Iulius Group nu au oferit mai multedetalii pe seama acestui contract, în următoarele zile urmând a fiorganizată o conferinţă de presă comună.

Auchan este unul dintre retailerii care nu s-a extins puternicîn perioada de boom imobiliar, dar în prezent francezii au anunţatplanuri pentru dublarea numărului de magazine, la 14 unităţi, pânăla finalul anului 2012.

Pentru aceasta francezii mai au semnate şi alte contracte pentruproiectele Polus Center din Constanţa, Coresi Braşov şi PalladyShopping Center din Bucureşti. La cel puţin două dintre acesteproiecte însă, din informaţiile existente, în prezent nu suntderulate lucrări de construcţie, astfel că inaugurările vor fiprobabil întârziate.

Pe de altă parte, reprezentanţii Iulius Group spun că proiectulPalas din Iaşi va fi finalizat anul viitor, două clădiri de birouriurmând a fi livrate chiar în acest an, potrivit informaţiilortransmise anterior de companie.

Principalii competitori ai Auchan în Iaşi vor fi Carrefour, careoperează două hipermarketuri în proiectele Felicia şi ERA ShoppingPark, şi Kaufland care deţine alte trei hipermarketuri în oraş.Auchan a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 307,5milioane de euro în România, dar şi o pierdere de aproape 10milioane de euro, având 3.100 de angajaţi.

La fel ca şi Auchan, şi francezii de la Cora au reînceputprocesul de extindere după ce criza a redus din costurile deachiziţie a terenurilor sau cele de închiriere a spaţiilor, Coraavând programate până la sfârşitul acestui an deschideri demagazine în centrele comerciale Gold Plaza din Baia Mare şi CityPark din Constanţa.

Cei mai mari jucători de pe piaţa hipermarketurilor sunt încontinuare Carrefour, Kaufland şi Real, care au rulat în 2009afaceri cumulate de aproape 2,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO