Companii

Dascalu si Immoeast isi impart banii de cumparaturi ai clujenilor inca doi ani

Dascalu si Immoeast isi impart banii de cumparaturi ai clujenilor inca doi ani

Iulius Mall Cluj este cel mai mare proiect dintre cele patru detinute de omul de afaceri Iulian Dascalu

15.07.2009, 00:00 34

Firma Nisco Invest, controlata de omul de afaceri clujean Calin Nistor, a amanat succesiv data de inaugurare a mallului Akademia Center, astfel ca cel mai nou termen avansat este acum primul trimestru al anului 2011, dupa ce initial proiectul trebuia finalizat in acest an. Tot in acest an trebuia finalizat si mallul Atrium Center de pe terenul fostei fabrici Tricotaje Somesul, insa aici lucrarile de constructii nici macar nu au inceput pana la ora actuala, astfel ca cel mai optimist termen de finalizare ramane 2011.
Un alt proiect de centru comercial a fost anuntat de compania Nervia Consulting, filiala din Romania a companiei spaniole Nervia Consultores, care intentioneaza sa inceapa anul viitor constructia unui asemenea proiect in urma unei investitii cuprinse intre 250 si 300 de milioane de euro.

Nu se grabesc sa termine
Investitia totala in cele trei noi proiecte de mall anuntate la Cluj ar fi trebuit sa se ridice la aproximativ 450 de milioane de euro, insa criza financiara din domeniul imobiliar a afectat in mare masura dezvoltarea acestor proiecte, astfel ca pana in momentul de fata au fost demarate lucrarile de constructie la un singur proiect.
Nisco Invest, dezvoltatorul Akademia Center, a anuntat ca lucarile de constructie ale celui de-al treilea mall clujean sunt afectate de contextul economic si ca finalizarea proiectului va fi prelungita pana in 2011. Investitia totala in dezvoltarea proiectului Akademia Center se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro, iar pana acum au fost investiti peste 5 mil. euro.
Potrivit celor mai recente estimari ale dezvoltatorului imobiliar Nisco Invest, parte a grupului de firme Nisco Group, proiectul Akademia Center va fi livrat pe piata cel mai devreme in primul trimestru al anului 2011.
„Toti dezvoltatorii imobiliari sunt afectati in momentul de fata de criza financiara prin diminuarea pretului de piata sau prin modificarea conditiilor de piata, criza financiara ducand fie la incetinirea dezvoltarii proiectelor, fie la amanarea finalizarii investitiilor. Fiecare proiect in parte are specificul lui, asupra dezvoltarii investitiilor intervenind factori economici cum ar fi cererea si oferta. In ceea ce priveste proiectul Akademia Center se lucreaza intr-un ritm mai lent, deoarece din cauza situatiei actuale de pe piata dorim sa eficientizam la maxim investitia", a declarat pentru ZF Transilvania actionarul majoritar al Nisco Invest, omul de afaceri clujean Calin Nistor.

Akademia Center, o investitie de 30 mil. euro
Potrivit reprezentantilor Nisco Invest la realizarea acestui proiect vor lucra peste 1.000 de persoane, in care sunt inclusi consultantii, antreprenorii, muncitorii, dar si echipa Nisco Invest. Antreprenorul general al celui de-al patrulea mall din Cluj este compania portugheza Engexpor, iar proiectul din Cluj-Napoca al Nisco Invest este promovat de compania de consultanta imobiliara Colliers International.
„Suntem intr-un stadiu in care am finalizat aproximativ 75% din fundatiile speciale si intreprindem in continuare demersuri pentru continuarea proiectului. In prezent este finalizat proiectul tehnic si purtam discutii cu potentiali antreprenori pentru suprastructura de rezistenta, finisaje si pentru celelalte specialitati. Toate detaliile de executie sunt finalizate atat pe partea de finisaje, cat si pe partea de instalatii", a spus Calin Nistor.
Potrivit celor mai recente informatii, proiectul este finantat printr-un imprumut obtinut de la BCR Erste in luna iulie a anului 2008.
Akademia Center va avea o suprafata de 41.000 de metri patrati, din care 18.000 de metri patrati reprezinta suprafata inchiriabila.
Proiectul va include pe langa spatiile de retail si servicii, spatii de birouri de clasa A, precum si spatii medicale amplasate la niveluri superioare. Akademia Center va dispune de aproximativ 350 de locuri de parcare pe o suprafata totala construita de 13.000 de metri patrati, investitia in parcarea subterana fiind de peste 6 milioane de euro.
„Cea mai mare noutate pe care o aduce acest proiect consta in faptul ca in cadrul Akademia Center va fi construita o clinica privata, investitia ridicandu-se la peste 20 de milioane de euro. In momentul de fata am finalizat negocierile cu un operator international, care urmeaza sa dezvolte pe o suprafata de peste 3.000 de metri patrati o clinica privata. Estimam ca pana la livrarea pe piata a proiectului, in primul trimestru din anul 2011, Akademia Center va fi inchiriat in totalitate", spune Calin Nistor.

Atrium Centers cauta finantare
Compania Atrium Centers, asociata pentru dezvoltarile din Romania cu fondul britanic Carpathian, fostul Dawnay Day Carpathian, a anuntat ca finalizarea proiectul Atrium Center de la Cluj va fi amanata pana in prima parte a anului 2011. Finantarea proiectului de la Cluj nu a fost inca asigurata, compania aflandu-se in prezent in negocieri pentru obtinerea fondurilor necesare demararii constructiei mall-ului.
Reprezentantii companiei Atrium Centers estimau la inceputul anului trecut ca finalizarea proiectului din Cluj-Napoca se va realiza in semestrul doi al anului 2009, dupa care conducerea companiei a revenit asupra estimarilor initiale si prognoza prima parte a anului 2010 ca termen de finalizare a proiectului. Datorita crizei financiare in domeniul constructiilor din prezent, graficul pentru proiectul Atrium Center din Cluj a fost prelungit pana in anul 2011.
„Constructia mall-ului nu a inceput inca din cauza unei situatii tensionate a pietei constructiilor la nivel mondial, aspect care determina scaderea tot mai accentuata a preturilor, astfel ca asteptam momentul potrivit pentru a oferi proiectului posibilitatea de a beneficia de costuri scazute. Antreprenorul general nu a fost selectat inca, insa vom face aceasta alegere in urmatoarele luni si cel mai probabil vom selecta unul dintre antreprenorii alaturi de care am mai lucrat", a declarat pentru ZF Transilvania Adina Calinescu, country manager al Atrium Centers Romania.
Conform dezvoltatorului imobiliar, pana in prezent au fost finalizate lucrarile de demolare si au fost executate excavari si nivelari ale pamantului la santierul de constructie, lucrarile de demolare si excavare fiind efectuate de firma Apolodor Comimpex.
Compania Atrium Centers a demarat inca de anul trecut negocierile in vederea obtinerii unei finantari de aproximativ 80% din valoarea de investitie a proiectului din Cluj, care este de aproximativ 120 de milioane de euro, printre bancile care ar putea acorda creditul numarandu-se si MKB Bank, insa pana in prezent nu au fost obtinute fondurile necesare. MKB a acordat anul trecut un credit de 62,5 mil. euro pentru mallul Atrium Center din Arad, unul dintre cele patru proiecte de retail pe care compania le dezvolta in Romania.
Proiectul de la Cluj va include un hotel de patru stele cu 150 de camere, destinat mai ales oamenilor de afaceri, un business center cu o suprafata utila de 8.500 de metri patrati, dar si spatii comerciale pe o suprafata de aproximativ 33.000 de metri patrati. Atrium Center Cluj va dispune, de asemenea, de 900 de locuri de parcare, zece sali de cinema, un club de fitness si o sala de bowling.
Suprafata totala construita va depasi 94.000 de metri patrati, mall-ul fiind dispus pe trei niveluri de spatii comerciale, entertainment (cinema multiplex cu zece sali, cazinou, food court), trei niveluri de birouri si sapte niveluri de hotel.

Proiect spaniol de 300 mil. euro
Compania Nervia Consulting, filiala din Romania a companiei spaniole Nervia Consultores, a anuntat ca intentioneaza sa demareze incepand de anul viitor constructia unui centru comercial in Cluj, investitia fiind cuprinsa intre 250 si 300 de milioane de euro.
„In conditiile in care piata imobiliara se va debloca anul viitor, vom putea demara constructia acestui complex cel mai devreme in toamna anului 2010. Pana la finele anului in curs credem ca vom obtine toate aprobarile necesare realizarii acestui centru comercial. In anul 2006 am participat la licitatia pentru terenul din Aurel Vlaicu impreuna cu firma Build Corp din Iasi, am castigat licitatia, insa Consiliul Local Cluj-Napoca ne-a interzis dreptul de a concesiona terenul. Anul trecut am castigat procesul cu Primaria Cluj, sentinta Curtii de Apel fiind irevocabila si definitiva", a declarat pentru ZF Transilvania Adam Ambrus, directorul general al Amera Grup si fondatorul companiei Nervia.
In Cluj functioneaza incepand din anul 2007 doua mall-uri, Iulius Mall si Polus Center. Proiectul Iulius Mall, dezvoltat de compania Iulius Group, are o valoare totala de aproximativ 60 de milioane de euro si are o suprafata desfasurata de 92.000 de metri patrati. Iulius Mall Cluj este cel mai mare proiect dintre cele patru detinute de omul de afaceri Iulian Dascalu, iar lansarea lui a insemnat intrarea brandului Auchan pe piata locala.
Polus Center a fost dezvoltat de Trigranit Development Corporation, investitia in acest proiect fiind de aproximativ 140 de milioane de euro. In 2007, Trigranit Holding a vandut complexul comercial Polus Center fondului austriac de investitii Immoeast, valoarea tranzactiei fiind de 210 milioane de euro. Polus Center are o suprafata totala de 140.000 de metri patrati, din care 82.000 de metri patrati construiti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO