Companii

De ce prefera expatii din retail sa ramana in Romania

De ce prefera expatii din retail sa ramana in Romania

Mai multe detalii gasiti in numarul de saptamana trecuta al revistei Business Magazin

31.03.2008, 19:20 57

Mai in gluma, mai in serios, Romania a fost numita de multe ori "paradisul expatilor", iar managerii care nu adera la aceasta opinie sunt mai degraba exceptii. Dincolo de curtoazia raspunsului cand sunt intrebati cat de mult le place Romania, raman faptele: de regula, managerii care vin din alte tari isi doresc sa ramana, chiar daca pentru asta trebuie sa paraseasca firma care i-a adus aici.
Gunter Grieb este un bun exemplu al expatilor ce nu vor sa paraseasca Romania: dupa ce a plecat de la Kaufland, nici macar nu l-a interesat sa discute pe marginea ofertelor care l-ar fi dus in alte tari. Printre cei care au ramas se numara si alti top manageri din retail - Fran?ois Oliver (Metro), Ali Ergun Ergen (Baneasa Development), Regis Mougel (Cora), Clemens Petschnikar (Artima) sau Rainer Exel (miniMax Discount).
"Piata romaneasca este foarte dinamica, permite unui manager sa faca lucruri interesante", declara Gunter Grieb pentru BUSINESS Magazin.
A avut mai multe oferte, dar in final a avut de ales intre patru propuneri, toate apropiate comertului, domeniu in care a capatat cea mai multa experienta. A preferat, dupa propriile spuse, tot o firma nemteasca, "pentru ca m-am inteles cel mai bine cu ei". Asa ca saptamana trecuta, in aceeasi zi in care a semnat pentru incheierea contractului cu Kaufland, Grieb a batut palma cu nemtii de la Obi.
Reteaua de bricolaj va deschide in cateva luni primul magazin de pe piata romaneasca, iar fostul manager de la Kaufland este responsabil de vanzari si achizitii, din functia de COO - atributii care se aseamana destul de mult cu ceea ce facea si la Kaufland. Totusi, pentru a se integra in echipa retelei de tip do-it-yourself (DIY), este "cantonat" deocamdata vreme de patru saptamani in Germania, unde face un training intensiv.
Un alt punct comun cu functia pe care a ocupat-o anterior este accentul pe viteza in extindere, pentru ca si Obi vrea sa deschida multe magazine in timp scurt - strategie pe care a aplicat-o si Kaufland, care are acum, la circa doi ani si jumatate de la lansare, nu mai putin de 32 de magazine.
Reteaua Obi are planificate pentru acest an doua-trei deschideri, "dar suntem pregatiti pentru cel putin zece noi magazine anul viitor", declara pentru BUSINESS Magazin Dieter Messer, membru al board-ului Obi International, responsabil cu expansiunea.
Chiar daca la Kaufland era director general, iar pe cartea de vizita la Obi va scrie COO (italianul Romano Quinzi fiind managing director), Grieb declara ca acum il intereseaza mai putin titlul si crede ca "e mai important sa ai libertate de actiune", acesta fiind si cauza principala a despartirii sale de Kaufland.
In cadrul Obi, "care e o organizatie mai descentralizata", neamtul de 39 de ani spera sa-si poata manifesta mai liber spiritul intreprinzator, fata de Kaufland, unde "de multe ori deciziile au fost luate in Germania, chiar daca nu am fost de acord cu ele".
Despartirea de Kaufland nu s-a petrecut insa in termeni neprietenosi, iar conditia esentiala pe care au pus-o fostii angajatori a fost clauza de non-combat, altfel spus sa nu intre intr-o organizatie concurenta, in domeniul alimentar. Poate asa a si fost exclusa o alta oferta pe care Grieb o avea pentru piata romaneasca, la o retea de cash & carry.
Pentru acordul asupra despartirii, negocierile au durat mai bine de noua luni, timp in care Grieb si-a incasat insa salariul negociat cu Kaufland, care se plasa, conform unor surse din piata, la circa 20.000 de euro lunar. Banii i-au oferit suficienta libertate, iar neamtul a cochetat in urma cu cateva luni chiar cu ideea de a-si dezvolta o afacere proprie in Romania - un restaurant la Bucuresti, impreuna cu un partener. "Am renuntat insa, pentru ca investitia intr-un restaurant este destul de riscanta: azi poate sa fie in voga si peste sase luni nu-i mai trece nimeni pragul", spune Grieb.
A preferat in schimb sa investeasca, impreuna cu fratele sau, intr-un teren de 12.000 mp in sudul Germaniei, unde urmeaza sa dezvolte un proiect de retail, dar inca nu s-a hotarat ce anume.
Neincheierea socotelilor cu Kaufland a avut insa si parti mai putin roz, pentru ca fara sa fi terminat contractul cu ei nu putea accepta o alta oferta. Oricat de bune erau conditiile angajatorilor precedenti, oferta Obi a fost mai tentanta.
De altfel, intr-un interviu recent acordat BUSINESS Magazin, seful Obi afirma ca "pentru ofertele salariale nu avem competitie pe piata romaneasca". Iar motivatia e simpla: intrarea Obi pe piata este deja tarzie si reteaua nu-si mai permite sa-si creasca oamenii in cadrul organizatiei proprii. Are de recuperat un decalaj imens fata de marii jucatori - ca internationalii Praktiker si Bricostore sau autohtonii Ambient si Dedeman -, iar de mare folos sunt oamenii deja scoliti in alte companii concurente.
Astfel ca Obi stimuleaza acum si mai mult cresterea salariilor din retail, care "s-au majorat constant in ultimii ani, ajungand sa se dubleze", declara Alexandru Talmazan, managing partner al firmei de executive search Wrightson Romania.
Astfel, spune el, in momentul de fata salariile pentru un director de retea nationala in acest segment variaza intre 10.000 si 30.000 de euro net lunar, "majoritatea directorilor fiind expatriati".
Alexandru Talmazan puncteaza un alt atu, in afara de volumul mare de afaceri, al managerilor din retail: marjele de profit, care sunt de cateva ori mai mari decat cele din tarile vest-europene. In afara de salariile nete, pachetul salarial mai cuprinde beneficii, cum sunt asigurarea de sanatate, masina, pensia privata, dar si componente variabile - bonusurile, care pot fi stabilite in functie de diverse criterii: profitul, cifra de afaceri, cota de piata sau mentinerea ritmului de extindere planificat, fiind doar cateva exemple, spune George Butunoiu. Componentele variabile ale pachetului salarial nu se pastreaza, de regula, in cazul plecarii managerului de la conducere, "dar nimic nu e batut in cuie si depinde de termenii negociati in contract". Astfel, explica Talmazan, "conteaza pe de o parte daca in contractul de angajare este prevazut un pachet de terminare a contractului sau nu si, pe de alta parte, mai conteaza cine este cel care initiaza plecarea".
De regula, daca managerul este cel care doreste sa plece, compania nu-i va oferi despagubiri materiale. Dar daca retailerul este cel care initiaza procesul, atunci managerul poate primi despagubiri materiale in functie de contractul negociat initial. Un exemplu este Regis Mougel, fostul director general al retelei de hipermarketuri Cora in Romania, cel care conduce in prezent operatiunile de aici ale Auchan. El a primit ca despagubiri din partea fostului angajator echivalentul salariului sau de baza pe patru ani dupa ce a castigat la finele lui 2007 procesul intentat Cora pentru concedierea sa in 2004.
Gunter Grieb n-a fost insa concediat, iar faptul ca a ramas in Romania nu este o surpriza, el aflandu-se deja la a treia slujba in tara, dupa Kaufland si Aral.
Germanul spune ca si-a facut bagajele imediat pentru a accepta oferta pentru Romania, dupa ce concernul german Lidl & Schwarz Co&KG il desemnase, in 2005, sa conduca extinderea in Romania a retelei de magazine cu discount Kaufland.
Factorul cel mai important in negocieri a fost la acea vreme experienta pe care Grieb o avea pe piata romaneasca.
Incepand din 1996, Grieb a condus de la Arad operatiunile retelei Aral, din domeniul petrolier, pana cand aceasta a fost preluata la nivel international de British Petroleum. Dupa preluare, Grieb a fost relocat in Germania si
s-a ocupat de integrarea activitatilor Aral din Europa de Est in cadrul grupului BP.
"Am acceptat oferta Kaufland imediat", spunea Grieb in aceeasi discutie anterioara cu BUSINESS Magazin. "Piata germana este foarte statica, pe cand in Romania lucrurile se intampla foarte repede. N-ai timp sa te plictisesti."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO