Companii

De trei ani la vanzare, hotelul NH din zona Unirii nu isi gaseste cumparator: pretul a scazut cu 4 mil. €

16.02.2010, 23:22 107

Hotelul de patru stele NH din Piata Unirii din Capitala,controlat de actionari spanioli, a redus pretul de vanzare de la 18mil. euro acum trei ani la 16 mil. de euro anul trecut si inprezent la 14 mil. euro, dar tot nu si-a gasit un cumparator.

De asemenea, hotelul Stil din Capitala, detinut de omul deafaceri Alin Burcea, care mai controleaza si Paralela 45, a taiat21% din pretul de vanzare, pana la 3 mil. euro anul acesta, fara aatrage insa atentia unui investitor.

"Nu exista inca cereri concrete in piata pentru hotelurilescoase la vanzare. Situatia continua sa fie similara cu cea de anultrecut, cand nu se gaseau investitori pentru proprietatile scoasela vanzare", a declarat Catalin Mihalache, reprezentantul agentieiimobiliare Imobiliar Expert Grup, pe site-ul careia sunt scoase lavanzare sase hoteluri din Capitala, inclusiv hotelul NH din PiataUnirii.

Investitorii nu fac rost de finantare

Mihalache mai spune ca aceasta perioada tulbure i-a speriat pecumparatori si ca pe piata continua sa fie hoteluri ce asteapta safie achizitionate.

Hotelul de patru stele NH, controlat de actionari spanioli prinCantabria Impex, a mai fost scos la vanzare acum trei ani la pretulde 18 milioane de euro, insa nici atunci nu s-a concretizat niciotranzactie. In 2008, hotelul a finalizat cu o cifra de afaceri de 2milioane de euro si un profit de 230.000 de euro, potrivitsite-ului Ministerului de Finante.

"Anul trecut eram pe punctul de-a semna contractul cu uninvestitor francez, care nu a reusit insa sa faca rost de finantarepentru a cumpara hotelul", a spus Mihalache.

El mai precizeaza ca in a doua parte a anului se va mai linistipiata, se va mai stabiliza, iar tranzactiile se vor vedea pe piatade indata ce investitorii vor capata curaj.

Si Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45,care a scos la vanzare anul trecut hotelul de patru stele Stil dinBucuresti, spune ca desi a redus pretul de la 3,8 milioane de eurola 3 milioane de euro, nu a reusit sa vanda unitatea.

"Am primit multe oferte neserioase de la cumparatori care doreausa achizitioneze hotelul cu mai putin de 2 milioane de euro. Anultrecut aveam nevoie de bani, insa acum s-au mai linistit lucrurilesi nu sunt dispus sa vand hotelul la acest pret", a declaratBurcea. Hotelul Stil are o capacitate de 30 de camere.

Jumatate din hoteluri sunt goale

Hotelurile din Capitala au operat anul trecut la grade deocupare de sub 50%, in conditiile in care bugetele de calatorie alecompaniilor si ale turistilor s-au redus pe fondul crizeifinanciare.

"Asa cum este vremea afara, asa sunt si tranzactiile cuhoteluri. Nu a fost niciun fel de miscare in ultima vreme. Asteptamsa vina soarele si vremea frumoasa si atunci vom avea si tranzactiicu hoteluri", a declarat Josef Goschy, proprietarul lantului dehoteluri Unita Turism, cu afaceri de 14 milioane de euro anultrecut.

Omul de afaceri a scos la vanzare anul trecut sase proprietati,dar a reusit sa vanda doar o unitate de doua stele din Targu-Muresla sfarsitul lui 2009.

Goschy mai sustine ca daca nu exista o contraoferta la ofertafacuta, atunci inseamna ca nu exista cumparatori.

"Daca ceri un leu si cineva iti da jumatate de leu, atunciinseamna ca sunt cumparatori", a precizat Goschy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO