Companii

Decizie surprinzatoare: Cu doua luni inainte de deschidere, actionarii decid sa amane pana in 2010 inaugurarea mallului Sun Plaza

Decizie surprinzatoare: Cu doua luni inainte de deschidere, actionarii decid sa amane pana in 2010 inaugurarea mallului Sun Plaza
26.08.2009, 18:06 64

Astfel, cu exact doua luni inainte de inaugurarea anuntata, companiile Sparkassen Immobilien si EMCT, dezvoltatorii mallului de 200 de milioane de euro din cartierul bucurestean Berceni, amana deschiderea centrului comercial.

"Noi am luat in considerare si o astfel de varianta (amanarea deschiderii Sun Plaza - n. red.) inca de la inceput, pentru situatia in care constructia sau finisajele nu ar fi fost gata la timp", a declarat Michael Richard, directorul general al EMCT.

In urma cu doua zile, majoritatea retailerilor mari de fashion din Sun Plaza inca asteptau sa-si preia spatiile de vanzare pentru amenajare. Mai multi retaileri care au semnat contracte cu Sun Plaza au declarat pentru ZF ca era de asteptat ca deschiderea centrului comercial sa fie amanata din nou, tinand cont de stadiul lucrarilor de constructie pe santier.

 "Am auzit ca hipermarketul si-a primit spatiul in Sun Plaza. Noi suntem in asteptare, la noi amenajarea spatiului dureaza intre o luna si jumatate si doua luni, dar deocamdata nu am primit nimic", a declarat un reprezentant al unui magazin de fashion. Printre cei mai mari chiriasi ai Sun Plaza se numara retelele Cora, BauMax, Mobexpert si Flanco. Mall-ul are o suprafata inchiriabila de 80.000 de metri patrati, in care este inclusa si o cladire de birouri care va fi livrata intr-o faza ulterioara.

La jumatatea anului, Michael Richard, directorul general al EMCT, declara pentru ZF ca sunt retaileri care intarzie semnarea contractelor din cauza problemelor de finantare pe care le au ca urmare a contextului dificil din piata. Dezvoltatorul mizeaza pe un nivel al vanzarilor anuale de 400 mil. euro in Sun Plaza.

Prin devansarea calendarului deschiderii mall-ului din Berceni cu 5 luni, proiectul ar putea genera pierderea unor vanzari de cateva zeci de milioane de euro doar in hipermarketul Cora, potrivit esti-marilor ZF. 

Initial, in momentul demararii pro-iectului, dezvoltatorul planifica finalizarea acestuia in 2008.

"Investitia totala este in jur de 200 de milioane de euro, finalizarea spatiilor de retail este programata pentru sfarsitul anului 2009, iar deschiderea este prevazuta pentru primavara anului 2010. Peste 85% din spatii sunt preinchiriate", se arata in raportul semestrial al investitorului austriac.

Pana la sfarsitul anului va fi finalizat in Bucuresti doar centrul comercial AFI Palace Cotroceni Mega Mall din bulevardul Timisoara, cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 76.000 de metri patrati. Centrul, a carui deschidere este programata pentru luna septembrie, este dezvoltat de israelienii de la AFI Europe. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO