Companii

Desi consumul de energie a scazut, cehii de la CEZ si-au conservat veniturile in criza: 370 mil. euro

Desi consumul de energie a scazut, cehii de la CEZ si-au conservat veniturile in criza: 370 mil. euro
28.02.2010, 23:19 29

CEZ Romania, filiala locala a grupului energetic ceh CEZ, areusit anul trecut sa-si mentina veniturile inregistrate pe piatalocala la nivelul celor raportate in 2008, desi consumul de energiea scazut la nivel national cu 8,3% din cauza crizei si a efectelorpe care aceasta le-a exercitat asupra industriei.

Astfel, cehii au reusit sa realizeze prin intermediul fosteiElectrica Oltenia, companie de furnizare si distributie a energieielectrice preluata in 2005, circa 370 de milioane de euro (9,71mld. coroane cehe), in usoara scadere comparativ cu nivelul de 372de milioane de euro (9,89 mld. coroane cehe) inregistrat in 2008,potrivit datelor prezentate in raportul anual al grupului CEZ.

Inca de la inceputul anului trecut, cehii de la CEZ spuneau caefectele crizei nu vor avea un impact semnificativ asupra afaceriipe care o conduc in Romania dintr-un singur motiv: in anii scurside la privatizare marii clienti care se aflau in portofoliulElectrica Oltenia, cum ar fi Alro Slatina sau Oltchim, au trecut inportofoliul unor alti furnizori de energie. Odata cu venirea crizeisi cu scaderea semnificativa a consumului din partea marilorclienti industriali, CEZ nu a simtit acest efect, marea parte avanzarilor de energie fiind indreptate catre consumatorii dedimenisuni mai mici, printre care si populatia, segment unde chiara crescut putin consumul de electricitate.

Cresterea consumului de electricitate in ceea ce privestepopulatia a venit si ca urmare a cresterii somajului, oamenii fiindastfel obligati sa stea mai mult in casa si deci sa consume maimula energie.

Active in crestere cu 40%

Tot in raportul anual al grupului CEZ, valoarea pe care cehii oatribuie activelor din Romania se ridica la circa 1,1 miliarde deeuro (29,59 miliarde de coroane cehe), in crestere cu 40%comparativ cu 2008 si de peste doua ori mai mare comparativ cu anul2007.

Astfel, Romania este a doua piata ca valoare pentru CEZ, dupaCehia, dar inaintea Bulgariei.

"In Romania s-au investit 10 miliarde de coroane cehe (380 demilioane de euro) in proiecte eoliene in 2009, cand s-au instalat39 de turbine din cele 139 avute in plan. Investitia de 610milioane de euro de la Fantanele este programata sa fie finalizatain mai 2010. Intregul proiect va functiona in 2011, cand parcul dela Cogealac, de 252,5 MW in care vom investi 412 milioane de eurova fi operational", au precizat reprezentantii grupului CEZ.

Proiectul din Dobrogea va fi cel mai mare parc eolian pe uscatdin Europa.

Anul trecut, CEZ a finalizat achizitia pachetelor minoritare deactiuni pe care Fondul Proprietatea si Electrica le mai detineau inCEZ Distributie si CEZ Vanzare, companii care s-au format odata cureorganizarea fostei Electrica Oltenia. In total, CEZ a scos dinbuzunare 375 de milioane de euro pentru a deveni actionar inproportie de 100% la cele doua firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO