Companii

Dezvoltatorul proiectului My Dream cere insolventa

08.12.2009, 23:10 78

Actionarii firmei Plus Development, dezvoltatorul ansambluluirezidential My Dream Residence din Pipera, au solicitat intrarea ininsolventa a firmei pentru a se putea proteja de creditori, inconditiile in care datoriile firmei se ridicau la circa 20 demilioane de euro la sfarsitul anului.

"Am cerut intrarea in reorganizare pentru a ne protejaproiectul, dupa cum stiti ca prevede legea insolventei. Singurulconflict al nostru este cu antreprenorul general, cu care avem unlitigiu", a declarat Liliana Bazilescu, directorul financiar alfirmei, care nu a dorit sa ofere alte informatii pe aceastatema.

Compania a apucat sa finalizeze locuintele din cadrulproiectului si s-a mai aflat in acest an pentru o perioada inprocedura de insolventa, la solicitarea firmei B&A Constructii,antreprenorul general al proiectului, detinuta de asemenea deactionari turci. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactatipentru informatii pana la inchiderea editiei.

Compania avea la sfarsitul anului 2008 datorii in valoare de81,3 milioane de lei, respectiv circa 21 de milioane de euro,potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, in timp ce lucrarilede constructie au fost finantate cu ajutorul bancii Bancpost,potrivit datelor comunicate anterior de companie.

Investitia totala in proiect era estimata la circa 30 demilioane de euro.

Firma a apucat sa finalizeze constructia, iar cateva zeci decumparatori s-au mutat deja in proiectul format din trei blocuri,astfel ca situatia este diferita fata de alte proiecte dinBucuresti, in care oamenii si-au platit apartamentele, darconstructia a fost stopata.

In acest an, o serie de companii, in special din retail siconstructii, au solicitat intrarea in insolventa, procedura care leacorda un ragaz pentru reorganizare. In perioada reorganizariifurnizorii de electricitate, gaz, apa sau telefon nu pot sistaserviciile catre debitor, curgerea dobanzilor este stopata, la felca si majorarile de intarziere si penalitatile pentru creantelenegarantate. In schimb, pana la ora actuala doar un numar redus decompanii intrate in insolventa au reusit sa se reorganizeze,evitand astfel falimentul.

La jumatatea anului 2008 reprezentantii companiei PlusDevelopment, controlata de familia Berberoglu, spuneau ca 140 dincele 180 de apartamente ale proiectului au fost dejaprecontractate, la preturi cuprinse intre 1.500 si 1.700 deeuro/metrul patrat construit plus TVA.

Acum, preturile in cadrul ansamblului au coborat la 900 deeuro/metrul patrat construit, iar reprezentantii Plus Developmentnu au mentionat cate apartamente au fost intr-adevar vandute.

Potrivit informatiilor anterioare, cel putin 50 dintre locuinteerau precontractate de catre investitori, iar o parte dintreacestia, dar si utilizatori finali, au facut in acest an mai multipasi inapoi, renuntand la apartamente.

Reprezentantii Plus Developmentu au anuntat in trecut siachizitia unui al doilea teren in Pipera pe care intentionau saconstruiasca locuinte, in urma unei investitii estimate la 50-60 demilioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO