Companii

Din 120 de proiecte de malluri mai sunt in picioare doar cinci, spune dezvoltatorul Gold Plaza din Baia Mare

Din 120 de proiecte de malluri mai sunt in picioare doar cinci, spune dezvoltatorul Gold Plaza din Baia Mare

Eran Socher, managing director al Futureal: Pana acum pe piata centrelor comerciale a fost o batalie a conceptelor. Toata lumea se gandea cum poti avea cel mai bun mall: unii ziceau ca sa fie primul din oras, altii spuneau ca cel mai mare este cel mai bun, dar 'ingredientul' amplasare a fost ignorat de multi dezvoltatori. Oamenii vor sa mearga la cumparaturi si sa se distreze in centru.

31.08.2009, 00:00 165

Reprezentantii companiei maghiare Futureal, dezvoltatorul mallului Gold Plaza din Baia Mare, spun ca pe o raza de cateva judete nu se afla in constructie niciun alt mall, motiv pentru care proiectul aflat in constructie ar putea atrage vizitatori dintr-o zona mai ampla decat se credea initial.

"Sunt foarte putine dezvoltari acum in piata. Din 100-120 de proiecte anuntate, doar 3-5 au finantare si sunt in constructie. Asta inseamna ca ne creste catchment area (zona de adresare, acoperire - n.r.) deoarece nu doar ca nu se intampla nimic in oras (nu se construieste niciun alt mall - n.r.), dar nu se intampla nimic nici in zona de nord a tarii. Initial estimasem un public de 500.000 de oameni, dar de fapt sunt 1,2 milioane", considera Eran Socher, managing director al Futureal care mizeaza si pe vizitatori din Satu Mare sau din nordul judetului Salaj pentru a atrage in cadrul mallului cel putin 20.000 de persoane zilnic.

Gold Plaza este detinut in prezent de Futureal si de fondul de investitii Immoeast, compania maghiara avand o participatie de 20%, in timp ce austriecii detin restul actiunilor si ar urma sa cumpere proiectul integral in momentul finalizarii.

 

Multe pe hartie, putine pe santier

In Baia Mare au fost anuntate cel putin inca doua proiecte de centre comerciale - Atrium Center si Radius - insa lucrarile nu au fost incepute la niciunul dintre aceste proiecte.

"Finalizarea proiectului, din punctul de vedere al constructiei, ar putea avea loc la sfarsitul primului trimestru sau la inceputul celui de-al doilea trimestru al anului 2010. Termenul exact de deschidere ar putea fi intarziat in functie de cererea operatorului de hipermarket", a mai spus Socher.

Mallul este preinchiriat in proportie de 60% catre chiriasi precum Reserved, Cropp Town, Sprider, Cinema City, New Yorker sau Deichmann, ultimii doi semnand precontractele destul de recent. Semnarea contractului cu unul dintre operatorii de hipermarketuri cu care se poarta discutii ar creste si mai mult gradul de ocupare. Suprafata inchiriabila a mallului se va ridica la aproape 30.000 de metri patrati, iar agentul de inchiriere a proiectului este firma Colliers International.

Partenerul Futureal din acest proiect, fondul austriac de investitii Immoeast, si-a amanat o buna parte din investitiile din ultimul an si a iesit dintr-o serie de parteneriate, ca urmare a dificultatilor financiare pe care le-a intampinat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO