Companii

Din acest an companiile merg dupa calendar

03.02.2004, 00:00 17

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a apropiat anul aceasta de pietele de capital occidentele, cel putin in ceea ce priveste modul in care sunt realizate raportarile financiare ale companiilor. Conducerea Bursei a solicitat companiilor cotate sa comunice datele la care vor publica in acest an rezultatele financiare anuale si trimestriale si datele de desfasurare a Adunarilor Generale ale Actionarilor care vor aproba situatiile financiare.
In calendarul realizat de Bursa pe baza datelor comunicate de companii sunt deja aproape 300 de evenimente a€“ raportari de situatii financiare si adunari generale ale actionarilor. Sursa de inspiratie a oficialilor BVB a fost Bursa din Londra, una dintre cele mai mari piete de capital din lume.
Conducerea pietei spune ca principale motivatie a solicitarii calendarelor financiare este cresterea transparentei. "Am lua decizia de a realiza un astfel de calendar pentru cresterea transparentei si a corectitudinii pietei tinand seama de experienta pietelor internationale si de realitatile de pe piata romaneasca,"  a declarat Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti.
Companiile cotate la Bursa au obligatii suplimentare privind transparenta fata de cele prevazute in legislatia pietei de capital. Regulamentul propriu al pietei impune, de exemplu, societatilor cotate sa  raporteze rezultatele financiare trimestrial si nu semestrial, asa cum prevede legea pietei de capital. Directorul Bursei este sigura ca societatile listate se vor obisnui si cu publicarea calendarelor financiare la fel cum s-au obisnuit cu pubicarea trimestriala a rezultatelor financiare.
Calendarele financiare nu inseamna, de altfel pentru unele din companii o constrangere in plus, ci o relaxare a cerintelor Bursei. "Companiile aveau pana anul trecut obligatia de a publica rezultatele pana la o anumita data fixa. La unele dintre acestea aprobarea rezultatelor este un proces complex, mai ales daca societatea face parte dintr-un grup. Aceste comopanii pot sa-si aleaga acum data la care publica rezultatele financiare," a explicat Farmache.
Ieri, de exemplu, calendarul Bucuresti a fost respactat integral: SIF Transilvania si SIF Muntenia au publicat rezultatele financiare preliminate pe anul 2003, iar spre deosebire de anul trecut, brokerii si investitorii au stiut din timp ca ca rezultatelel celor doua SIF-uri vor fi publicate astazi. Azi va fi randul Electroaparataj si Petrolsub sa publice rezultatele pe anul trecut.
Brokerii solicitau de mai mult timp publicarea unor astfel de calendare, pentru cresterea transparentei companiilor. Pe piata de capital existau, de altfel suspiciuni privind unii investitori care cunosteau rezultatele financiare ale companiilor inainte de publicarea acestora. Cresteri sau scaderi bruste ale pretului actiunilor urmate la scurt timp de publicarea rezultatelor financiare, destul de frecvente in ultimii ani au alimentat astfel de suspiciuni.
"Brokerii au cerut de mai mult de un an realizarea unor astfel de calendare ale raportarilor financiare. Este normal ca brokerii si investitorii sa stie datele cand se publica rezultatele. Asa se intampla, de altfel, si pe pietele dezvoltate de capital," a comentat Adrian Caramiha, trader la BRD Securities.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO