Companii

Din clasamentul brokerilor se vede piata: romanii au vandut, strainii au cumparat

11.02.2004, 00:00 14

Statisticile privind cresterea investitiilor straine pe piata romaneasca de capital sunt confirmate si de clasamentul societatilor de brokeraj, unde primele locuri sunt impartite de societatile prin care realizeaza tranzactii pentru investitorii romani si cele care intermediaza tranzactiile strainilor.
La Bursa de Valori Bucuresti, SSIF Broker din Cluj-Napoca si Raiffeisen Capital & Investment au intermediat luna trecuta tranzactii in valoare de peste 250 miliarde de lei si au, fiecare, o cota de piata de aproximativ 11%. SSIF Broker s-a numarat in ultimii ani printre principalele societati de brokeraj care au preluat ordinelele de tranzactionare ale investitorilor romani, in timp ce Raiffeisen a reusit inca de anul trecut sa convinga mai multi investitori straini sa cumpere pachete de actiuni la Bursa din Bucuresti, una din primele tranzactii fiind preluarea unui pechat de 10% din Compa Sibiu de catre fondul Danube Tiger Luxemburg. Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa au fost luna trecuta cele ale BRD, iar analistii apreciaza ca cele mai multe dintre pachetele de actiuni ale bancii au fost transferate de la Broker la Raiffeisen.
Urmatoarele doua pozitii in clasamentul brokerilor sunt ocupate de BRD Securities si ING Securities, alte societati care intermediaza tranzactiile strainilor. BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, care intermediaza mai ales tranzactii ale investitorilor romani ocupa locul al cinicea cu tranzactii in valoare de 100 miliarde de lei. Societatea a intermediat luna trecuta tranzactiile prin care Banca Transilvania a cumparat pachete actiuni ale Siretul Pascani si prin care banca a ajuns sa controleze peste 5% din capitalul acesteia.
La Bursa Electronica RASDAQ jocurile au fost facute de oferta de preluare grupului american Cargill pentru actiunile Comcereal Alexandria. Americanii au cumparat peste 90% din actiuni, in valoare de 26 milioane de dolari prin intermediul Rombell Securities, societate controlata de omul de afaceri Dan Voiculescu, iar principalii vanzatori, fondul american de investitii Broadhurst si SIF Oltenia au subscris prin intermediul Vanguard, respectiv Voltinvest.  Marea majoritate a societatilor care activeaza la Bursa Electronica RASDAQ au intermediat oferte de preluare luna trecuta, cele mai multe dintre acestea fiind cele obligatorii pentru delistarea companiilor de pe piata de capital.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a retras la finalul anului trecut autorizatiile de agenti de valori mobiliare a mai mult de jumatate de pe piata romaneasca. Numarul persoanelor autorizate sa participe la intermedierea tranzactiilor de pe piata de capital a scazut astfel sub 500.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO