Companii

Din „EL Dorado imobiliar”, Romania a devenit cea mai grea piata pentru Immoeast

24.03.2010, 23:10 20

Fondul austriac de investitii Immoeast, care detine unportofoliu imobiliar de aproape un miliard de euro pe piata locala,achizitionat in special in perioada 2005-2008, a obtinut venituride 55,2 mil. euro in intervalul mai 2009 - ianuarie 2010 dininchirierea proprietatilor din Romania, considerata drept cea maidificila piata cheie pe care investitorul activeaza.

"Romania este in continuare cea mai dificila piata cheie pentruImmoeast. Surplusul de spatii de birouri in Bucuresti va continuasa creasca pe fondul finalizarii unor noi proiecte in 2010; inconsecinta, asupra chiriilor va fi in continuare exercitatapresiune, iar gradul de neocupare, deja mare, va continua sacreasca", se arata intr-un raport financiar al fondului care estecel mai mare proprietar de birouri din Bucuresti, cu un portofoliude aproape 200.000 de metri patrati.

Immoeast detine proiectele Victoria Park, IRIDE, S-Park,Bucharest Corporate Center, Baneasa Airport Tower sau GlobalBusiness Center din Bucuresti, imobile care au fost cumparate larandamente anuale in euro in jurul a 7-8%. In aceste conditii, oeventuala vanzare a acestor proprietati s-ar face in pierdere, inconditiile in care investitorii interesati de achizitii cautarandamente chiar mai ridicate.

"Randamentele (in Romania - n.r.) sunt mult mai mari decat intarile din Europa Centrala. Chiar si pentru proprietatile decalitate din centrul de afaceri al Bucurestiului randamentele suntpeste 9,5% in euro", se mai arata in raport.

Immoeast are un portofoliu evaluat la 976 mil. euro pe piatalocala, printre care si o serie de proprietati, in specialcomerciale, in diverse stadii de executie, care ar putea devenigeneratoare de venituri in urmatorii ani. In urma cu doi ani,austriecii ajunsesera la active de 3,5 miliarde de euro, dupa careau inceput restructurarea portofoliului.

O alta investitie semnificativa a austriecilor pe piata locala afost achizitia pentru circa 400 mil. euro a centrelor comercialePolus Cluj, Euromall Pitesti si Armonia Arad. Dar nici acestea nuse dovedesc afaceri mai inspirate in aceasta perioada.

"Pentru retail situatia este la fel de problematica. Numeroasecentre comerciale se confrunta cu rate de neocupare extrem de mari,in special in centrele regionale, iar trendul de scadere a puteriide cumparare nu pare a fi inversat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO