Companii

Din mai curg sutele de milioane de euro pentru agricultori de la Uniunea Europeana

Din mai curg sutele de milioane de euro pentru agricultori de la Uniunea Europeana

Click pentru imaginea marita

04.03.2008, 20:34 17

Din totalul de 8 mld. euro, fonduri ale Uniunii Europene, pe care Romania le poate accesa pana in 2013, anul acesta pot fi accesate aproximativ 1,4 mld. euro, dintre care 45% vor merge catre infrastructura satelor (618 mil. euro), 30% catre cresterea valorii produselor agricole si forestiere (428 mil. euro) si 25% catre cei care doresc sa-si infiinteze sau sa-si dezvolte exploatatii agricole (347 mil. euro). Prima sesiune de depunere a proiectelor este cuprinsa intre 3 martie si 28 martie si inseamna acordarea unor fonduri de pana la 194 mil. euro, urmand ca in 2008 sa mai aiba loc alte cinci sesiuni. Procedurile de selectie vor fi afisate pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), www.apdrp.ro. Primele plati se vor face in mai.
Astfel, o persoana sub 40 de ani, care detine de exemplu, doua hectare de teren agricol si doreste sa infiinteze culturi de legume, va putea aplica proiecte pentru prima masura, cea de modernizare a fermelor, cererea putand sa cuprinda atat investitii pentru infiintarea culturilor sau construirea unor solarii, cat si pentru crearea unor cai de acces in interiorul culturilor sau pentru achizitionarea in leasing a utilajelor sau a echipamentelor necesare cultivarii legumelor. Plafonul minim acceptat pentru un astfel de proiect este de 5.000 de euro, iar plafonul maxim este de 2 mil. euro, dintre care finantarea publica reprezenta 50%. Varsta de sub 40 de ani este insa un factor care ar putea majora sprijinul nerambursabil de 50% cu inca 5%. Restul banilor vor fi obtinuti prin cofinantare privata (credite in banci sau resurse proprii).
"Ca o facilitate a obtinerii finantarii private exista posibilitatea acordarii beneficiarului a unei plati in avans din partea statului. Beneficiarul poate sa contracteze banca si dupa aprobarea proiectului, moment in care acesta poate solicita 10% din valoarea totala eligibila a proiectului. Cu ajutorul acestui avans se poate duce la banca unde poate negocia anumite conditii mai rezonabile de acordare a creditului", a declarat Dacian Ciolos, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.
Nu toti cei care detin teren agricol vor putea aplica pentru obtinerea de finantare. Pentru a fi inclus intr-un astfel de program, fermierul, daca nu este administratorul unei societati agricole sau daca nu face parte dintr-o asociatie agricola, trebuie sa se inregistreze ca persoana fizica autorizata. "Programul nu sustine intreprinderi mari, ci pe cele mici si mijlocii si micro-intreprinderile. Important este ca o persoana fizica, care astazi nu este constituita intr-o entitate juridica, ca persoana fizica autorizata sau SRL poate sa depuna un proiect in cadrul primei masuri, cu conditia sa-si finalizeze procedura de inregistrare ca persoana fizica autorizata", explica Cornelia Harabagiu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Multi fermieri mici spun ca nu vor aplica proiecte pentru finantarea culturilor, pentru ca nu vor putea face rost de restul banilor pentru infiintarea culturilor, iar costurile nu vor fi acoperite. "Nu ne intereseaza aceste fonduri, pentru ca nu avem cu ce le sustine. Numai cine are bani de la inceput poate aplica, pentru ca daca nu duci la indeplinire proiectul, nu primesti banii, drept urmare nu ai cu ce sa iti acoperi costurile anterioare. Mai mult de atat, oamenii care cultivau legume au inceput sa se indrepte spre mediul urban, pentru ca legumicultura nu mai merge", spune Ghita Barbu, presedintele Asociatiei Producatorilor de legume din comuna Maia, judetul Ialomita, care cuprinde aproximativ 500 ha cultivate cu legume. Personal, Ghita Barbu cultiva legume pe 4 hectare.
Companiile mari, in schimb, sustin ca vor aplica proiecte pentru dezvoltarea capacitatilor de productie, cat si pentru obtinerea unei valori mai mari a productiei agricole. Adrian Porumboiu, administratorul grupului Racova Agro Pan Group din Vaslui, care exploateaza 40 de mii ha de teren agricol, din care 14 mii ha este alocat culturilor de rapita si 26 de mii ha culturilor de grau, spune ca va profita de acest program pentru a-si dezvolta afacerile din domeniul agriculturii si va aplica pentru cea de-a doua masura, aceea de crestere a valorii adaugate a produselor agricole.
"Vom aplica pentru obtinerea finantarilor pentru dotari, utilaje, ferme, dar si pentru industria agroalimentara."
In ceea ce priveste a treia masura, care implica infrastructura rurala si care detine cel mai mare buget de anul acesta, de peste 618 milioane de euro, aceasta nu este foarte cunoscuta in momentul de fata de catre autoritatile mai multor comune din Romania.
"Inca nu stim despre ce este vorba, dar daca vom primi informatii, cu siguranta vom aplica, pentru ca este in interesul nostru", spune Gabriel Carjan, primarul comunei Saele, din judetul Teleorman.

Proiecte

Modernizarea exploatatiilor agricole: 347 mil. euro In 2008
Construirea si modernizarea infrastructurii rutiere interne, a fermelor, a cladirilor utilizate pentru productia vegetala
Achizitia de utilaje: tractoare, echipamente etc.
Infiintarea plantatiilor: pomi, pepiniere de vita de vie etc.
Investitii pentru procesarea culturilor: echipamente de depozitare, racire etc.
Valoarea proiectului: 5.000 euro - 2 mil. euro (50% finantare publica)

Cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier: 428 mil. euro
Constructii noi si modernizarea cladirilor folosite in procesul de productie sau a depozitelor
Infrastructura interna: Cai de acces
Achizitia de utilaje si echipamente: masini agricole,
instalatii de irigat, tractoare, aparate de muls, combine,
remorci, silozuri sau sere
Valoarea proiectului: 5.000 euro - 6 mil. euro (50% finantare publica)

Infrastructura rurala: 618 mil. euro in 2008
Crearea si modernizarea infrastructurii de baza: drumuri noi, retea de apa etc.
Crearea si dezvoltarea serviciilor publice pentru populatia rurala: spatii publice de recreere, renovarea cladirilor publice, gradinite, centre de ingrijire batrani si copii etc.
Protejarea patrimoniului cultural si natural: restaurarea, consolidarea obiectivelor de patrimoniu cultural
Valoarea proiectului: 5.000 euro - 6 mil. euro (100% finantare publica)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO