Companii

Distrigaz: Exista risc de crestere a cheltuielilor

22.10.2008, 15:18 23

Cea mai mare companie de distributie si furnizare a gazelor naturale, Distrigaz Sud, spune ca deocamdata nu este afectata de criza financiara izbucnita la nivel mondial, dar ca exista in viitor un risc de crestere a cheltuielilor financiare in conditiile in care bancile vor inaspri conditiile de creditare, potrivit reprezentantilor companiei.

"Din cauza cresterii importante din ultima perioada a pretului de achizitie al gazului de import si a majorarii cantitatii de gaz stocate in 2008, in comparatie cu 2007, destinata aprovizionarii populatiei in perioada de iarna, Distrigaz Sud a fost nevoita sa contracteze un imprumut. Cu toate acestea, rata de indatorare a companiei este mica, aproximativ 20%, Distrigaz Sud fiind o societate solvabila", spun reprezentantii companiei.
Potrivit surselor citate, realizarea investitiilor companiei se face prin autofinantare sau prin contractarea unor imprumuturi, ponderea acestora fiind distribuita in mod egal.
Oficialii companiei au solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei o majorare a pretului la gazele furnizare populatiei de la 1 octombrie cu aproximativ 10%, motivand cresterea costurilor privind achizitia gazelor de import pe fondul scumpirii barilului de petrol din vara acestui an.
De obicei, impactul pretului barilului de petrol se regaseste in pretul gazelor naturale intr-un interval de sase-noua luni. ANRE a refuzat totusi sa majoreze preturile, companiile de profil spunand ca vor inregistra pierderi.
Distrigaz Sud a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 963,3 mil. euro si un profit net de 54,5 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO