Companii

Distrigaz Sud a avut afaceri de 907 mil. euro in 2006

23.02.2007, 19:06 13

Compania de distributie si furnizare a gazelor naturale Distrigaz Sud, aflata in portofoliul grupului francez Gaz de France, estimeaza pentru acest an afaceri de 3,2 miliarde de lei (907 milioane de euro), in crestere cu 24%, in euro, comparativ cu sfarsitul anului 2005.
Reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu legat de profitul net obtinut anul trecut.
"Cresterea puternica a afacerilor este explicata prin cresterea pretului la gaze", a declarat Pierre Parvex, directorul financiar al Distrigaz Sud.
Anul trecut pretul gazelor la consumatorul final a inregistrat o evolutie de aproximativ 13%, pana la un nivel de 260 de euro pe mia de metri cubi de gaze.
"Anul acesta nu credem ca vom mai inregistra o crestere atat de puternica. Trebuie sa tinem cont de un lucru: iarna anului 2006 a fost una normala din punctul de vedere al temperaturilor. In 2007, vremea nu a fost de partea noastra, lucru care se vede in vanzari", a spus reprezentantul Distrigaz Sud.
In 2006, compania a vandut 4 miliarde de metri cubi de gaze, avand o cota de piata de aproximativ 25%. Consumul de gaze anual al Romaniei se ridica la 18 miliarde de metri cubi, din care 30% provin din importurile din Rusia, restul fiind asigurat in cantitati egale de Petrom si Romgaz.
Compania se afla in acest moment in negocieri avansate pentru prelungirea contractelor de achizitie de gaze naturale de la cei doi mari producatori locali, Petrom si Romgaz. Contractele in vigoare expira la sfarsitul lunii martie.
"Pe pietele internationale, majoritatea contractelor sunt pe termen lung. Este periculos sa ai contracte pe termen scurt, deoarece toate investitiile cer un anumit grad de siguranta", a declarat Marc Hirt, directorul de achizitii al Distrigaz Sud.
Compania a avut pana acum contracte pe trei luni cu cei doi producatori de gaze, dar intentia acesteia este de a obtine contracte de minim un an si chiar pe zece ani.
Legat de proiectul de separare al activitatii de distributie de cea de furnizare, proces obligatoriu pana in iulie anul acesta, reprezentantii companiei au declarat ca acesta a fost depus la Ministerul Economiei, la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale pentru aprobare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO