Companii

Doua din cele trei complexuri energetice din Oltenia raporteaza profituri in scadere cu 60%

Doua din cele trei complexuri energetice din Oltenia raporteaza profituri in scadere cu 60%

Contextul economic si cheltuielile pentru investitii sunt principalele cauze care au stat la baza rezultatelor in scadere ale producatorilor de energie

28.05.2009, 16:18 21

Complexul Energetic Turceni, cea mai mare unitate de productie din bazinul Olteniei, si Complexul Energetic Craiova au inregistrat in primele trei luni ale anului profituri nete in scadere cu 58%, respectiv 66%, in contextul in care afacerile celor doua unitati s-au mentinut la un nivel relativ constant.

Contextul economic si cheltuielile pentru investitii sunt principalele cauze care au stat la baza rezultatelor in scadere ale producatorilor de energie.
In cazul CE Craiova, compania a raportat un profit net de 7,7 milioane de lei (1,8 milioane de euro) in primul trimestru al anului, comparativ cu profitul de 22,5 mil. lei din perioada similara a anului trecut.
„Sunt mai multti factori care au dus la aceasta scadere a profitului. Cel mai mare impact l-a avut faptul ca in primul trimestru al acestui an a trebuit sa realizam niste lucrari de reparatii, amanate de mai multa vreme, care au fost foarte costisitoare. In al doilea rand, din cauza crizei si a impactului pe care aceasta l-a avut in ceea ce priveste activitatea consumatorilor nostri, am fost nevoiti sa livram energie intr-un regim oscilant, ceea ce implica anumite costuri in ceea ce priveste operarea grupurilor energetice", spune Constantin Balasoiu, directorul general al CE Craiova.
Cifra de afaceri a unitatii a crescut de la 280,2 milioane de lei (75,9 milioane de euro) in primele trei luni de anul trecut pana la 329,7 milioane de lei (77,2 milioane de euro) in primul trimestru al acestui an.
 
Schimbare de lider dupa cifra de afaceri
„Nu am vandut mai multa energie, ci doar am putut sa vindem energie mai scumpa. In plus, am avut si o serie de venituri suplimentare care nu decurg din activitatea de baza. Nu am mai castigat vreun client mare in perioada asta. Cui ai mai putea sa-i mai vinzi energie acum?", spune Balasoiu. Potrivit acestuia, salariile celor 1.642 de angajati ai CE Craiova nu vor creste deloc anul acesta si chiar 150 dintre angajatii companiei ar putea fi disponibilizati.
De cealalta parte, o situatie similara a principalilor indicatori financiari a fost inregistrata si de Complexul Energetic Turceni. Producatorul de energie a inregistrat in primul trimestru al anului un profit net de 19 milioane de lei (4,45 de milioane de euro), in scadere cu 58% fata de castigul net de 45 de milioane de lei (12,2 milioane de eruo) raportat in perioada similara a anului trecut.
Cifra de afaceri a companiei a ramas relativ stabila, CE Turceni inregistrand o cifra de afaceri de 289 de milioane de lei (67,7 milioane de euro) in primele trei luni ale anului, fata de afacerile de 288 de milioane de lei (78 de milioane de euro) raportate in perioada similara a anului trecut.
Reprezetantii companiei nu au putut fi contactati pentru detalii suplimentare legate de evolutia rezultatelor.
 
Intra in noua strategie energetica
Potrivit celor mai recente informatii provenite din partea companiei, in primele trei luni ale anului livrarile de enegrie ale CE Turceni s-au redus 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, producatorul de energie sperand intr-o redresare a situatiei in lunile de vara.
In aceasta perioada, consumul creste, mai ales pe partea casnica, iar productia de energie hidro scade, ceea ce aduce vanzari mai mari pentru producatorii de energie termo. CE Turceni are nevoie de fonduri de 400 de milioane de euro pentru investitiile in modernizarile avute in vedere, circa 100 de milioane de euro putand sa vina din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Oficialii CE Turceni au mai precizat recent ca nu exclud nici varianta unor imprumuturi cu garantii de stat, dar nu vor evita nici bancile comerciale pentru atragerea sumelor necesare.
Atat CE Turceni, cat si CE Craiova sunt incluse in noua strategie de reorganizare a sistemului energetic propusa de Ministerul Economiei, sub conducerea lui Adriean Videanu. Astfel, urmeaza sa fie alcatuite doua companii distincte.
Din prima vor face parte o serie din hidrocentralele ale Hidroelectrica, CE Turceni, CE Craiova, CE Rovinari, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda. A doua va fi compusa din Portile de Fier, CN a Huilei, termocentralele Mintia si Paroseni si Electrocentrale Bucuresti.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO