Companii

Dragos Petrescu, City Grill: Caru' cu bere va reprezenta 30% din afacere

Dragos Petrescu, City Grill: Caru' cu bere va reprezenta 30% din afacere

Petrescu spune ca abia asteapta aderarea la UE pentru alimente mai ieftine

31.10.2006, 11:42 157

Aducerea brandului Caru' cu bere in portofoliul companiei Trotter Prim, controlata de omul de afaceri Dragos Petrescu, companie care opereaza lantul de restaurante City Grill, precum si cafenelele City Cafe, a fost rezultatul unui proces ce a durat mai mult de trei ani.
"Am urmarit achizitia restaurantului pentru ca suntem increzatori ca isi poate recapata locul in primele trei restaurante din Bucurestiul istoric", a declarat Dragos Petrescu, CEO si actionar majoritar al lantului.
Restaurantul, situat in zona Lipscani, a reintrat in circuitul pietei la inceputul lunii octombrie, dupa o investitie de 1,5 milioane de euro. Locatia este una dintre cele mai vechi din Capitala, fiind deschisa pentru prima data in anul 1892.
Petrescu estimeaza ca la nivel de grup, Caru' cu bere va avea o pondere de 30% din afacere, contrilbuind la cifra de afaceri a intregului grup cu 2,5-3 milioane de euro.
"Bugetul consolidat al companiei dupa zece luni este de 4,5 milioane euro, urmand ca pana la sfarsitul anului sa atingem o cifra de afaceri de 5,5 milioane de euro, la acesta suma contribuind deschiderea unei noi locatii City Grill in Constanta", spune Petrescu.
Petrescu are in plan o continua investitie in Caru' cu bere. "Vom crea un muzeu al berii in restaurantul de la demisol, pentru care voi aduce o colectie de obiecte din pserioada interbelica si una de halbe de bere", spune el. De asemenea, Petrescu mai este interesat si de alte investitii in centrul istoric al Capitalei, dorind sa preia o alta locatie.
"Pentru Caru' cu bere avem in plan promovarea unor evenimente pentru companii, cum ar fi organizarea meeting-urilor de strategie, a sedintelor de consiliu, oferindu-le chiar posibilitatea organizarii zilei companiei sau a petrecerilor de Craciun. Investitia noastra in restaurant a constat in aducerea unui sistem audio si IT la nivel european", a comentat Petrescu. Investitia in acest restaurant a garantat directorului de la City Grill posibilitatea de a deveni coproprietatar al locatiei.
"Am incheiat un parteneriat pe termen lung cu proprietarii restaurantului. In acest moment, Mircea Nicolae, reprezentantul proprietarilor, detine 33% din companie", spune Petrescu.
Profitul companiei a inregistrat o crestere de 16,2% fata de anul trecut, depasind media de 15,5% care era prognozata pentru acest an.
"Printr-un control performant al pretului materiei prime in pofida ajustarii unor preturi de lista cu valori sub pragul inflatiei am reusit sa obtinem o crestere a profitului", a comentat Petrescu.
In prezent, principalul furnizor de materie prima al restaurantelor City Grill este reprezentat de companii din Romania, insa Petrescu declara ca dupa 2007 vor achizitiona materia prima si din alte tari din Europa.
"Dupa momentul 2007, food-costul va fi mai mic, piata din Romania se va liberaliza si va fi inclusa in piata europeana. Avem deja stabilite o serie de contacte cu furnizori din Austria si Franta si vom avea posibilitatea de a achizitiona materie prima din Europa la un pret mai mic", e de parere Petrescu.
Pe o piata de aproximativ 500 mil. de euro, lantul de restaurante City Grill ocupa o pozitie de top, dovada fiind evolutia cifrei de afaceri. Compania a pornit de la o cifra de afaceri de 375.000 euro in primul an de functionare, in prezent estimand incasari de peste 6 milioane de euro, pentru 2007, conducerea companiei bugetand un plan de afaceri de peste 10 milioane de euro.
Restaurantele City Grill se adreseaza unui segment variat de clienti, cu venituri medii si mari, nisa de clienti fiind intr-o dinamica continua, 70% din ei avand venituri de peste 350 euro net.
"Dinamica cresterii venitului mediu national pentru urmatorii cinci ani va reprezenta un potential pentru dezvoltarea afacerii", e de parere Petrescu.
Intre piata din Romania si cea internationala exista o diferenta de pret, investitorii considerand dificila adaptarea la conditiile pietei din Romania, dupa cum comenteaza Petrescu.
"Exista o bariera de pret intre aceste doua piete. De exemplu, daca un ciolan se vinde la Caru' cu bere cu 7,5 euro, la un restaurant din Viena acelasi produs costa 17 euro."
Finantarea activitatilor lantului de restaurante si cafenele se face cu ajutorul imprumuturilor de la banci, in strategia de dezvoltare fiind inclusi si partenerii companiei de pe piata de achizitii, ca de exemplu Coca-Cola si Pepsi-Cola, Tuborg URBB.
Strategiile companiei includ deschiderea unor noi locatii. "Dorim sa deschidem locatii noi in care sa fim proprietari. Vom inlocui chiriile cu mortgage-uri (rata de credit ipotecar). In viitorul apropiat, profitul obtinut din detinerea de proprietati va concura cu profitul operational", declara directorul City Grill.
Noile locatii din tara vor fi deschise in orase cu potential pentru dezvoltarea afacerii, ca de exemplu Brasov, Constanta, Timisoara. Petrescu urmareste si dezvoltarea lantului de cafenele City Cafe in parteneriat cu un operator de telefonie.
Controlul unei afaceri, precizeaza el, se poate asigura mai bine atunci cand se realizeaza conducerea in mod direct de catre proprietar-francizat, nu prin delegare de administratori de la compania centrala.
"Locatiile din tara vor fi deschise in sistem de franciza, cu investitia francizatului si cu managementul lui. Succesul unui astfel de business depinde de implicarea managementului in comunitatea locala". Restaurantele diversifica meniul in mod frecvent. "Produse noi sunt introduse in permanenta si sunt excluse cele care nu sunt sustinute de piata. Sondajele de opinie realizate in randul clientilor sugereaza care sunt cele mai cautate produse. Legatura directa cu cerintele clientilor este esentiala pentru a supravietui pe piata", a mai adaugat Petrescu.
In prezent, compania opereaza o retea de noua restaurante si cafenele, dintre care patru restaurante si o cafenea sunt proprii, alte doua restaurante si doua cafenele fiind operate in sistem de franciza, la ca re se adauga si restaurantul Caru' cu bere. Trotter Prim va opera pana la finele anului o retea de unsprezece locatii, din care sapte restaurante, dintre acestea sase City Grill si Caru' cu Bere, respectiv patru cafenele City Cafe. Principalii competitori ai City Grill sunt locatiile de tip Tratoria Il Calcio sau Ruby Tuesday, iar City Cafe este in competitie cu nume precum Turabo Cafe, Gloria Jean's sau Centro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO