Companii

Dumitru: Vom simplifica accesul micilor producători în retail

24.08.2010, 23:44 17

Ministrul agriculturii Mihail Dumitru a anunţat, în cadrul uneiîntâlniri cu omologul său ungar, că analizează posibilitateasimplificării accesului în retail al produselor de la miciiproducători, metodă aplicată recent de Ungaria pentru relansareaconsumului.
"Ungaria a simplicat procedurile pentru modul de autorizaresanitar-veterinară a produselor locale. Şi noi vom încerca să facemacelaşi lucru împreună cu ANSVSA deoarece procedura de acreditare amicilor producători este identică cu cea pentru marii producători,ceea ce face mult mai dificil accesul în retail al acestora", adeclarat Mihail Dumitru.
Diferenţa între agricultura ungară şi cea românească este că lanord de România fermierii sunt furnizori importanţi pentrualimentaţia publică având posibilitatea de procesare şicomercializare indiferent de mărimea exploataţiei.
La nivel local, agricultorii se lovesc de lipsa unor centre decolectare a produselor sau a unor fabrici de procesare, iar maiapoi de preţurile scăzute oferite de intermediari sau refuzulretailerilor de a le plasa produsele pe rafturilemagazinelor.
La rândul său, Sandor Fazekas, ministrul dezvoltării rurale dinUngaria, a anunţat că şi ţara sa se confruntă cu o criză accentuatădin cauza scăderii consumului şi a efectelor negative produse decalamităţi.
"În prezent se cumpără mai puţine alimente şi din nefericire existăanumite căi prin care se evită comercializarea legală a produselor.În ultimii doi ani au intrat în Ungaria cantităţi importante deproduse având o calitate îndoielnică cu care producătorii potconcura cu dificultate", a anunţat Fazekas, care a recunoscut că şisumele alocate fermierilor ca ajutoare de stat s-au diminuat cucirca 90 mil. euro (25 mld. forinţi).
Piaţa neagră din sectorul agricol şi alimentar din Ungaria este "cumult sub 50% din total, dar peste pragul acceptabil", potrivitministrului ungar, în condiţiile în care în România estimările dinpiaţă arată că circa 70% din produse, mai ales pe parteacerealelor, se tranzacţionează fără documente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO