Companii

Dupa ce si-a cumparat fabrica la Sibiu, Wienerberger o reconstruieste cu 18 mil. euro

17.11.2005, 19:20 67

Wienerberger Sisteme de Caramizi, filiala locala a grupului austriac din sectorul caramizilor, va investi aproximativ 18 milioane de euro in construirea unei fabrici noi pe locul celei achizitionate in 2003 la Sibiu.

"Pana la jumatatea anului viitor se va construi o fabrica noua pe locul celei vechi, care va dispune in totalitate de tehnologie de ultima ora si va avea o capacitate maxima de 140 de milioane de formate normale", a declarat pentru Ziarul Financiar Daniel Catanas, directorul general al companiei Wienerberger Sisteme de Caramizi.

In 2003, grupul austriac a achizitionat de la producatorul de materiale de constructii CEMA Sibiu o fabrica de caramizi in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 9 milioane de euro. Tranzactia includea, pe langa pretul pe pachetul de actiuni, si fonduri destinate unei majorari de capital in vederea modernizarii fabricii.

Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in 1998 si a investit pana acum circa 38 de milioane de euro. Austriecii au anuntat anul trecut ca maresc miza pentru piata locala, planurile lor de investitii urmand sa totalizeze 100 de milioane de euro pana in 2009 in fabrici de caramida, tigla si pavele.

Fabrica de la Sibiu face parte din proiectul de investitii al austriecilor, care se afla in prezent in cautare de alte locatii pentru a construi noi fabrici. Datorita retehnologizarii actualei fabrici de la Sibiu, va avea loc un proces de restructurare a personalului, potrivit reprezentantilor companiei.

"Wienerberger a inceput deja sa instruiasca angajatii de la Sibiu pentru ca acestia sa fie deja familiarizati cu noua tehnologie in momentul in care fabrica va fi terminata", precizeaza Catanas.

Wienerberger detine doua fabrici de caramizi in Romania, la Sibiu si la Gura Ocnitei (Dambovita), in care a investit peste 27 de milioane de euro. Prin deschiderea fabricii de la Gura Ocnitei, Wienerberger Sisteme de Caramizi a devenit cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania. Grupul austriac a inregistrat in primul semestru o crestere de 80% a volumului de vanzari fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul dezvoltarii lucrarilor de constructii rezidentiale. Datorita cresterii numarului de constructii noi, piata de caramizi va inregistra anul acesta o majorare de circa 10-20%, conform estimarilor companiei.

Filiala locala a companiei austriece si-a dublat anul trecut cifra de afaceri, ajungand la 51 de milioane de lei (14,4 mil. de euro), fata de 26,2 milioane de lei (7,4 mil. de euro) anul precedent.

Wienerberger Sisteme de Caramizi Romania are in prezent 205 angajati, dintre care 170 lucreaza in cele doua fabrici, iar restul in structuri administrative si manageriale.

In noiembrie, BERD si-a marit participatia la capitalul social al companiei Wienerberger Sisteme de Caramizi cu 10%, de la 23,9% la 34,9%, printr-o majorare de capital in valoare de 1,6 milioane de euro.

Wienerberger International si-a intarit la randul ei controlul in cadrul subsidiarei din Romania, dupa ce a marit capitalul social cu 3 milioane de euro.

In urma majorarilor successive, Wienerberger Sisteme de Caramizi are o structura de actionariat similara cu cea de dinainte de efectuarea celor doua operatiuni - Wienerberger - 65,08%, iar BERD cu 34,92%.

BERD a anuntat anul trecut ca va acorda Wienerberger o facilitate de credit de 50 de milioane de euro pentru extinderea acestuia in Europa de Sud-Est si in Comunitatea Statelor Independente. Fondurile care vor ajunge la subsidiara din Romania fac parte din aceasta facilitate.

Wienerberger a raportat in primele noua luni, in Europa Centrala si de Est, un profit inaintea dobanzii, a impozitelor, amortizarii si deprecierii (EBITDA) de 103,3 milioane de euro, in scadere cu 12% fata de anul trecut. Compania a anuntat ca a obtinut rezultate bune in Romania, Cehia si Slovacia. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO